Porodice poginulih i nestalih Srpske

Deklaracija neće ubrzati proces traženja Srba

  • 09.07.2018. 16:41

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac smatra da najavljeno potpisivanje deklaracija o ratnim zločinima i o nestalim licima na Samitu za Zapadni Balkan u Londonu neće donijeti ništa novo jer je proces traženja nestalih Srba u BiH godinama u potpunom zastoju.

"Ne očekujem da će se bilo šta desiti i sve će ostati na istom jer prethodne deklaracije nisu realizovane", rekao je Grabovac Srni. 

Grabovac je napomenuo da je proces traženja nestalih lica u BiH u odgovornosti Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) i institucija na nivou BiH. 

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić dali su saglasnost Savjetu ministara da na Samitu za zapadni Balkan, koji će okupiti brojne evropske lidere u Londonu, potpišu deklaraciju o ratnim zločinima i deklaraciju o nestalim licima, deklaraciju o borbi protiv korupcije i deklaraciju o regionalnim odnosima i dobrosusjedskoj saradnji, javila je ranije TV N1. 

Savjet ministara ranije je dostavio Predsjedništvu BiH deklaracije na odobrenje, a koje bi u Londonu trebalo da potpišu predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.