Ministar porodice, omladine i sporta

Davidović: U fokusu realizacija mjera populacione politike

  • 22.09.2019. 15:07

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović najavila je da će ovo ministarstvo i Vlada u narednom periodu staviti fokus na realizaciju predloženih mjera populacione politike s ciljem demografske obnove Srpske.

Davidovićeva je rekla da će Savjet za demografsku politiku predložiti Vladi koje su to mjere koje će prve moći da budu realizovane, kako one finansijske prirode, tako i one koje to nisu.

Ona je rekla novinarima u Banjaluci da je i današnje predavanje "Demografska obnova Srpske", koje je organizovao Gradski odbor Socijalističke partije, održano s ciljem da se predstave cjelokupni proces te obnove i nove mjere pronatalitetne politike.

Davidovićeva je napomenula da je riječ o dugotrajnom i složenom procesu, ali da prvo treba pokazati jedinstvo, te ukazala da u tome ne bi trebalo da bude bilo kakvih podjela, posebno ne na političkoj osnovi.

"Ovo pitanje je jednako važno za sve građane Srpske, za svu djecu i njihovu budućnost", rekla je Davidovićeva.

Davidovićeva je podsjetila da je cjelokupan proces pokrenula predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i da je do sada mnogo urađeno.

Profesor Draško Marinković iz Centra za demografska istraživanja rekao je da je godišnji prosjek novorođene djece u posljednjih osam godina u Srpskoj 9.500 djece, a trebalo bi oko 16.000 da bi natalitet bio pozitivan.

Prema njegovim riječima, deficit iznosi 49 odsto i teško je procijeniti kada će mjere kratkoročno ili dugoročno dati rezultate.

Marinković je napomenuo da su postojeće mjere zadržale nivo rađanja posljednjih godina i da nije bilo većih demografskih gubitaka s obzirom na odliv stanovništva, te istakao da bi u budućnosti u Srpskoj trebalo da se na godišnjem nivou rađa nekoliko stotina djece više.

On smatra veoma dobrim da se promovišu mjere populacione politike, jer nakon toga slijede usvajanja i konkretni prijedlozi, koji će biti realizovani kroz odluke Vlade Srpske.

Predsjedik Fondacije "Djeca nam se rađala" Vlado Đajić izrazio je nadu da se naredne godine u Srpskoj dostigne dugo očekivani broj od 10.000 rođenih beba.

Predsjednik Gradskog odbora SP Banjaluka Goran Selak pozvao je političke subjekte u Srpskoj, nevladine organizacije, privrednike, lokalne zajednice i medije da daju podršku republičkim institucijama u sprovođenju mjera populacione politike. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.