40 izlagača

"Dane drvarske drenjine": Voćka koja je postala simbol tog kraja

  • 20.10.2018. 19:40

Drvarčani, i ovog oktobra tradicionalno obilježavaju "Dane drvarske drenjine". Voćku koja je postala simbol tog kraja, stanovnici Drvara nazivaju čudnovatom. Od nje se, kažu, prave razne poslastice, ali ništa ne može da se poredi sa daleko čuvenom rakijom "drenjom". 

Taj kvalitet prepoznalo je preko 40 izlagača na 17-oj po redu privredno-turističkoj manifestaciji. Pune štandove proizvoda od drenjne izložile su i Biljana i Kova. Sa drenjinom kažu nije lako, ali od nje može dobro i da se zaradi. 

"Drenjina je jako teška za skupljanje, znači nas četvoro, sami ste vidjeli. Tu mi je sin i suprug. Znači imam još jednog sina mlađeg koji j ekod kuće. Znači nas četvoro danas možemo 500 kila pokupiti drenjine. Jeste teško ali isplati se znači može se živjeti ko hoće", kaže Biljana Grujić.

"Ja sam prezadovoljna da vam kažem, svaki proizvod ima svoju robu. Tako da mogu da imaju i drenjinu, i frišku i suvu drenjinu i rakiju , a rakija je opet ono bredn Drvara. Rakija je moj favorit, i to je nešto u šta sam ja čisto zaljubljena", kaže Kova Pećanac.

Drenijadu je svečano otvorio načelnik opštine Goran Broćeta. Kaže da je ponosan na ovogodišnju manifestaciju koja je privukla veliki broj posjetilaca. Najbolji ambasador ovog kraja, je drenjina, kaže Broćeta. 

"Ovo je samo praznik, u čast naravno drenjene. A mi naravno godinu dana radimo oko drenjine kako bismo imali što više proizvoda od drenjine koji su otišli širom svijeta. I mislim da je pravi ambasador Drvara upravo ta drenjina, jer je pronijela ime Dravara kroz čitav svijet. I nema kontinekta gdje s eproizzvodi od drenjina nisu našli", kaže Broćeta. 

Od početka pa do kraja, sve je ispratio i ministar poljoprivrede Republike Srpske. Vlada Republike Srpske oduvijek je podržavala ovakve manifestacije, kaže Stevo Mirjanić. Razgovarao je sa načelnikom, i već su dogovorili sljedeće korake kad je riječ o promociji drenjine, ali i drugih proizvoda iz ovog kraja.

"Mislim da će trebati u narednom periodu još više poraditi na u marketinškom smislu zaštiti brendiranju ovih proizvoda, i u tom smislu smo mi razgovarali i MInistarstvo će tu zajedno sa drugim nadležnim ministarstvima pružiti aposlutnu pomoć", kaže Mirjanić.

Već danas su podijeljene i novčane nagrade vlasniku štanda sa najraznovrsnijim štandom. Nagradu je dobio i nauređeniji štand i onaj sa najmaštovitijim suvenirima, kako Drvara, tako i njegovog simobola- Drenjine.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.