1. decembar

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2021. 10:38

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se svake godine 1. decembra. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti i skretanje pažnje javnosti na važnost i problematiku o HIV/AIDS-a kao globalnom problemu i sjećanje na osobe koje su umrle od posljedica ove bolesti, čemu najviše doprinijela prisutnost stigme i diskriminacije.

Prema istraživanjima, do sada je od ove bolesti preminulo oko 35 miliona ljudi, dok trenutno sa HIV virusom živi 38 miliona osoba.

Preko 2 miliona ljudi u svijetu se godišnje zarazi virusom HIV-a, a više od milion njih umire od ove bolesti, procjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Navode da 0,8 odsto odraslih osoba u dobi od 15-49 godina u svijetu živi s HIV-om, iako teret epidemije i dalje znatno varira među državama i regijama.

HIV je skraćenica od engleskog human immunodeficiency virus, što bi se okarakterisalo kao uzrok opadanja sposobnosti imunološkog sistema organizma. HIV virus napada samo čovjeka, a ovaj virus je preduslov da se oboli od SIDE ili AIDS-a. Bolest je zarazna i zasad neizlječiva.

Međutim, sa ovim virusom, zahvaljujući lijekovima danas se može živjeti, te je u svijetu, prema podacima UN-a, krajem 2012. s HIV-om živjelo 35,3 miliona osoba, što je za 18 posto više u odnosu na 2001. godinu.

Virus se najčešće prenosi seksualnim putem, a nešto rjeđe zaraženom krvlju, sa zaražene majke na dijete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja. Virus se ne može prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktima niti putem životinja.


U Srpskoj 151 osoba oboljela od HIV/AIDS-a

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u Srpskoj je do sada registrovano 151 oboljela osoba od HIV/AIDS-a, a od posljedica ove bolesti do sada je umrlo 28 oboljelih osoba.

Tokom ove godine, prijavljeno je ukupno 18 novih slučajeva oboljelih, od čega 14 HIV+ i  četiri oboljela od  AIDS-a. 

U 2021. godini registrovan je veći broj oboljelih slučajeva od HIV pozitivnih u odnosu na prethodni period, a kao jedan od glavnih razloga, može biti pojava pandemije COVID 19 u 2020. godini, navode iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Povodom 1. decembra - Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, u „Centaru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje“    Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (Ul: „Jovana Dučića“ br. 1, Banjaluka) biće organizovano testiranje na HIV+.

Testiranje će se organizovati danas u terminu od 15,00 do 20,00 časova. Za testiranje će se koristiti brzi testovi.





Тагови: