Danas je Sveti Haralampije, "gospodar svih bolesti": Da biste bili zdravi uradite ovu stvar

  • 23.02.2021. 09:31

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan posvećen Svetom svještenomučeniku Haralampiju, jednom od najvećih hrišćanskih mučenika.

Haralampije je grčko ime koje znači "radosna svjetlost". Ovaj svetac je u narodu poznat kao "gospodar svih bolesti".

Haralampije je bio episkop u Tesaliji u 2. vijeku, ondanjoj Magneziji, Vjeruje se da je 113. godine stradao zbog Hrista. Za života je uradio mnogo čudesnih stvari i mnoge je preobratio u hrišćanstvo. Zbog njega je i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Kada je izveden na gubilište Haralampije je podigao ruke ka nebu i pomolio se Bogu da pruži tjelesno zdravlje i duhovno spasenje svim ljudima, kao i da im umnoži plodove zemaljske.

Bio je veoma cijenjen i nazivali su ga "gospodar svih bolesti"!

Poslije molitve, stari svetac je predao dušu Bogu i prije nego što je dželat spustio mač na njegov vrat. Haralampije je stradao 202. godine, a Galina je obavila sahranu.

Haralampije je bio veoma cijenjen u narodu, jer se vjerovalo da ima isceliteljske moći, zbog čega je dobio nadimak "gospodar svih bolesti": Zbog toga je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenje.

Danas majke vode djecu u crkvu kako bi se zajedno pomolili za zdravlje. Običaj je i da svi koji imaju neku bolest danas neizostavno odu kod ljekara.

Još jedno vjerovanje je da će dijete kome na ovaj praznik ispadne zub ili nikne nov biti srećno cijelog života, jer će nad njim bdeti upravo Sveti Haralampije.

(Prva.rs)

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)