Danas je mali Božić, ovo ne smijete da radite

  • 14.01.2021. 07:38

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Vasilija Velikog, koji je i krsna slava mnogih porodica u Srbiji.

Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, praznuje se Mali Božić i Srpska Nova godina. 

Sveti Vasilije Veliki (grč. Ἅγιος Βασίλειος ὁ Μέγας; oko 329–379), poznat kao Vasilije iz Cezareje, bio je uticajni teolog i episkop Cezareje (Kesarije) u Kapadokiji (Mala Azija). Smatra se osnivačem opštežiteljne monaške tradicije u istočnom hrišćanstvu.

Rođen je oko 330. godine, u uglednoj porodici u Cezareji, glavnom gradu Kapadokije, od oca Vasilija, i majke Emilije (Sveta Emilija). Njegova porodica je imala hrišćansku tradiciju - jedan djeda mu je bio mučenik iz doba progona, a ujak mu je bio episkop.

Krstio se na rijeci Jordan zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina.

Svoj zemaljski život zvršio je kada je napunio 50 godina.

U crkvenoj službi naziva se "pčelom crkve Hristove", koja nosi med vjernicima i žaokom svojom bode jeretike. Zato, na današnji dan valja uzeti kašiku meda.  

Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, a postoje i sujevrja šta na ovaj dan ne bi trebalo raditi.

Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina. Vjeruje se da se na dan Svetog Vasilija ne treba svađati da se ne bi svađali cijele godine.

U nekim krajevima se vjeruje da se danas posebno treba čuvati da vas neko ne prevar

U Vojvodini je postojao običaj, da se na raskršćima pale vatre, što ima i ulogu jačanja sunčeve svetlosti i toplote.

Na današnji dan ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi je glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana. 

U pojedinim krajevima se vjeruje da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne snijeg ili bude oblačno.

U nekim krajevima Hercegovine spaljuje se ostatak badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mijesi se obredni hleb-

Novu godinu treba dočekati budan, pa su tada mnoge devojke gatale da li će se te godine i za koga udati. Djevojke su se, prije svanuća, penjale na tavan i bacale svoju obuću kroz vrata napolje Ako obuća padne usmjerena od kuće - znak je da će se udati.

 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.