Danas je Aranđelovdan, praznik po kojem se zna kakvi će biti zima i proljeće

  • 21.11.2020. 08:15

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju danas Sabor Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan.

Praznik, koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom i uvijek se obilježava 21. novembra po novom kalendaru, spomen je na jednog od anđela koji su se, prema predanju, sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla.

Sveti arhangel Mihailo, simbol borbe protiv zla i sila nebeska koja prihvata duše umrlih mjereći im dobra i zla djela, slika se na ikonama i freskama kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Aranđelovdan je jedna od najčešćih krsnih slava kod Srba.

Dan je posvećen Svetom Arhangelu Mihailu koji se smatra vođom nebeskih vojski. Uvijek se javljao na mjestima na kojima se javljala i Bogorodica tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji, a danas ga slavi kao krsnu slavu i zaštitnika porodice veliki broj Srba.

Mihailo, prvi među arhangelima, na ikoni se predstavlja kao borac. Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobijedio Denicu, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. Smatra se čuvarem vjere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Arhanđel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu. Mnoga su narodna vjerovanja vezana za ovaj praznik i samog Arhangela Mihaila.

Naši stari su tvrdili da obilazi sve bolesnike i ako stane kod njihovih nogu, nije dobro, a ako stane kod glave - bolesnik će ozdraviti. Navodno dolazi i uzima ljudske duše kad je kome kucnuo posljednji čas.

Prvi stupio u borbu sa zlim duhom

Prema crkvenom predanju Arhangel Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom.

Njegovo ime prema crkvenom tumačenju označava onoga "koji je kao Bog". Na grčkom jeziku riječ "arhi" znači glavni ili prvi dok "angelos" znači vijesnik ili anđeo.

Prema narodnom vjerovanju Aranđelovdan se slavi u jesen jer je kad su sveci dijelili uloge Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vrijeme - vrijeme zime i zimskih teškoća.

Govori se da u ovo vrijeme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevjernike i pomogne nevoljnicima.

Drugo narodno vjerovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na Aranđelovdan može odrediti kakva će biti godina. Kakvo vrijeme bude na praznik - tako će biti tokom cijele zime i proljeća! Zato, ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina i godina bez mnogo sunčanih i lijepih dana. 

Arhangel Mihailo se u nekim dijelovima Srbije slavi i kao zaštitnik stočara jer se vjeruje da samo on može otjerati vukove.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.