UKC Republike Srpske

Đajić: Edukacija kadra prioritet

  • Извор: СРНА
  • 04.10.2021. 17:11

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je danas nakon sastanka sa bivšim ministrom zdravlja Austrije Andreom Kdolski da je dogovorena edukacija kadra UKC, ističući da je to prioritet ove zdravstvene ustanove.

"Ulica će biti dvosmjerna, imaćemo u vidu mogućnosti da njihovi ljekari dođu ovdje da edukuju naše ljekare, a istovremeno naša gošća je obećala da će dati sve od sebe da obezbijedi edukaciju naših zdravstvenih radnika u eminentnim ustanovama u Austriji", rekao je Đajić.

"Počeli smo pregovore o nekim zajedničkim projektima i studijama koje bismo radili sa stručnjacima i institucijama u Austriji", rekao je Đajić.

On je istakao da je cilj da se unaprijedi zdravstveni sistem Republike Srpske i da stanovnici Srpske imaju svjetsku zdravstvenu uslugu.

Đajić je rekao da je Andrea Kdolski obišla intenzivnu jedinicu za liječenje pacijenata, te se upoznala sa ljekarima na UKC, o radu klinike, kapacitetima, klinikama, opremi i načinu organizacije i funkcionisanja Centra.

On se zahvaluio Predstavništvu Republike Srpske u Beču, na čelu sa Mladenom Filipovićem, koji je organizovao i edukaciju ljekara UKC-a nekoliko godina u bečkoj bolnici AKH.

Bivši ministar zdravlja Austrije Andrea Kdolski je rekla da je mnogo vremena provela u svojoj karijeri u bečkoj bolnici AKH i da je veliki broj projekata sprovela u SAD, te da je više nego oduševljena onim što je vidjela u UKC-u.

"Nalazim se u suštini kod kuće u ovako velikom zdanju i modernoj bolnici gdje imamo mogućnost da razmotrimo svu mogućnost saradnje. Razmotrili smo i projekte koji su značajni za budućnost, možda i za Austriju, gdje i mi možemo da naučimo nešto od vas", rekla je ona.

Prema njenim riječima, u narednom periodu biće razmotrena mogućnost saradnje na univerzitetskom nivou.

Na pitanje novinara kako se u Austriji kontroliše kiseonik koji ulazi u bolnički sektor i da li postoji razlika između medicinskog i tehničkog kiseonika, Kdolski je navela da je kao anesteziolog "odrasla sa kiseonikom i sa gasovima u bolnici" i da principijelno nema razlike između tehničkog i medicinskog kiseonika.

Ona kaže da je razlika u pakovanju, punjenju i osobama koje rade punjenje.

Kdolski je rekla da je vodila 27 bolnica u Donjoj Austriji i da to rade firme definisane za takvu vrstu poslova.

"Mi uzimamo u obzir da je kvalitet uvijek na najvišem nivou i imamo povjerenja u sistem koji to obezbjeđuje", rekla je ona.

Sastanku je prisustvovao šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, koji je istakao da ovo predstavništvo radi aktivno na promociji Republike Srpske u Austriji.

"Upoznati ste sa projektom koji se sprovodi u bečkoj bolnici AKH. Dvije godine pred epidemiju virusa korona je veliki broj doktora boravio u Beču i ovo je nastavak saradnje. To sad širimo na Donju Austriju, a cilj je da to bude i Salcburg i Tirol i nama je drago da imamo mogućnost da sarađujemo sa ovakvim stručnjacima", rekao je Filipović.

On je istakao da je današnja posjeta i Medicinskom fakultetu bivšeg ministra zdravlja Austrije rezultat dugog niza godine saradnje između institucija Austrije i Republike Srpske.


  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?