Vlada Republike Srpske

Cvijanović: Ulaganja u nove industrijske kapacitete u Milićima

  • 21.09.2018. 20:01

Vlada Republike Srpske nastavlja da ulaže u opštinu Milići. Poručila je to predsjednica Vlade Željka Cvijanović tokom sastanka sa rukovodstvom opštine i privrednicima. Cvijanovićeva je poručila da je situacija u budžetu danas daleko bolja nego u vrijeme nakon krize i da Vlada može da pomogne svakoj opštini koja posjeduje projekte značajne za tu sredinu.

"Naravno da smo zadovoljni što možemo da investiramo oko milion i 400 hiljada maraka ove godine. Tome treba dodati da smo u prethodnom periodu investirali blizu 15 miliona maraka za projekte koji su važni za opštinu Milići. Kao što vidite, ono što se realizuje ovdje treba da zaštiti naše građane ovdje i od poplava, treba da im obezbjedi da imaju i pitku vodu, sve ono što je komunalna infrastruktura treba da ima u jednoj opštini i ja sam zadovoljna što taj posao radimo zajedno", istakla je Željka Cvijanović.

"Ovog momenta, ove godine, radimo dva veoma važna projekta. Prvi projekat je prečistač pitke vode, odnosno fabrika pitke vode. Danas je puštamo u rad i to je investicija od 575 hiljada KM. Vlada RS je obezbjedila 400 hiljada KM, 175 hiljada KM smo obezbjedili iz vlastitih sredstava. Sledeći projekat gdje je proveden tender, zakonska procedura i uveden izvođač radova u posao, to su Zvornik putevi, uređenje zelenog jadra. Investicija vrijedi 600 hiljada, a 100 odsto u finansiranju je Vlada Republike Srpske", istakao je Momir Lazarević, načelnik opštine Milići. 

Sastanak je održan u poslovnim prostorijama Drina osiguranja, jednog od najvećih privrednih subjekata ove regije, koji ove godine slavi 22 godine uspješnog poslovanja. Veoma značajan za Miliće, naročito zbog realizacije novih projekata, bitnih za ovu opštinu, rekao je predsjednik kompanije Boksit - Rajko Dukić. Nakon sastanka, položen je kamen temeljac za izgradnju industrijskog postrojenja za sušenje i mljevenje hidrata i glinice. 

"Iz fabrike Alumina gdje u cjelosti isporučujemo rudu od njenog osnivanja, dobijamo hidrat i glinicu. Hidrat će se osušiti, mljeti na određene granulacije koje danas traži tržište evrope i očekivati je da će taj kapacitet biti vrijedan negdje oko, 4,5 miliona, veći dio će biti vlastita sredstva", istakao je Rajko Dukić, predsjednik kompanije "Boksit".

Cvijanovićeva je rekla da postoji i velika obaveza javnih preduzeća, a prvenstveno Šuma RS, da odgovornije realizuju ugovore o snabdijevanju sirovinom, jer ovdje postoji mnogo firmi koje od toga zavise, a zapošljavaju veliki broj radnika. Još jedna velika obaveza je i izgradnja moderne mreže puteva prema Sokocu i Trebinju. Cvijanovićeva je naglasila da je upravo u tome vidi razvojnu šansu za taj kraj. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм