Teško stradanje

Cvijanović: Posljedice NATO bombardovanja će osjećati generacije

  • 30.08.2019. 12:03

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je NATO bombardovanje Srpske 1995. godine predstavljalo teško stradanje i da će i generacije koje su se rodile nakon toga živjeti sa posljedicama.

"Svi nosimo mučna iskustva i sjećanja na taj period. Prouzrokovana je šteta, a bolesti su posljedično nastajale, posebno maligne za koje ima sve više i više podataka i čime se ozbiljno bave ljudi u Srpskoj i Srbiji, ali i neke strane države jer su njihovi vojnici bili učesnici događanja na ovim prostorima, te veoma temeljito provode određene analize i prave izvještaje", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da za bombardovanje, gledano sa formalno-pravne strane, nije bilo odluke Savjeta bezbjednosti UN, već se to dešavalo na inicijativu pojedinih država.

"To je bilo jedno mračno doba u kojem je bilo sasvim jasno da je to bila politička intervencija jednog protiv drugog i to je neprihvatljivo za rješavanje bilo kakavih pitanja u BiH", naglasila je Cvijanović.

Na današnji dan 1995. godine u 2.12 časova počelo je zločinačko NATO bombardovanje Republike Srpske koje je trajalo do 14. septembra, a u kome je stradalo više od stotinu nedužnih civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.