Cvijanović: Pobjeda nad fašizmom - jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća

  • 08.05.2020. 09:42

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku građanima Republike Srpske povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dana Evrope.

Cvijanovićeva je istakla da pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kada je slomljena ideologija koja je odnijela milione ljudskih života, predstavlja jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća u cjelokupnoj ljudskoj istoriji.

"Ponosni smo što smo, kao jedna od pobjedničkih nacija, dali doprinos slomu fašizma i odbrani onih ideala i vrijednosti čije su tekovine duboko utkane u naše društvo koje baštini slobodu, mir i toleranciju", naglasila je predsjednik Republike.

Ona je navela da je ovo ujedno i dan koji upozorava da se zlo, koje fašizam predstavlja, nikada više ne ponovi, ali i obavezuje na izgradnju mira i stabilnosti, zarad budućih generacija, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

"Izražavamo duboko poštovanje i zahvalnost svim rodoljubima i antifašistima koji su za slobodu dali ono najvrednije, svoje živote, za stvaranje boljeg i tolerantnijeg svijeta", dodaje se u čestitki.

Cvijanovićeva je poručila da će Republika Srpska nastaviti da se razvija na slobodarskim idejama antifašizma i očuvanja evropskih načela slobode i demokratije.