Promocija kadeta MUP-a

Cvijanović: Obrazovati nove generacije koje će štititi javni poredak i održavati bezbjednost FOTO

  • 22.11.2018. 16:36

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci, nakon promocije kadeta Policijske akademije, da Srpska time pokazuje sposobnost, kapacitet i svijest o tome koliko je važno obrazovanje novih generacija pripadnika MUP-a koji će biti dio bezbjednosnog sistema Srpske i voditi računa o imovini i građanima.

"Zadovoljna sam svime što sam vidjela na promociji. To znači da su sve odluke koje je Vlada ranije donosila bile opravdane i daju rezultat", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon promocije 212 kadeta 19. klase Jedinice za policijsku obuku Policijske akademije koji su završili školovanje. 

Ona je izrazila zadovoljstvo stasavanjem novih generacija MUP-a koje će štititi javni poredak i održavati bezbjednost. 

Cvijanovićeva je navela da je ponosna što se obnavlja struktura u okviru MUP-a, naglasivši da je u proteklom periodu mnogo ulagano u bezbjednost, nabavku opreme, naoružanja, uniformi i svega što je važno za policiju i Srpsku. 

"Širom Srpske započeli smo sanaciju, rekonstrukciju ili izgradnju novih objekata, policijskih stanica, poligona ili centara za obuku policije kao što je ovaj u Banjaluci", rekla je Cvijanovićeva. 

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da novi kadeti danas postaju policajci, koji će biti raspoređeni širom Srpske i brinuti o bezbjednosti. 

"Naše snage će u narednom periodu biti veoma podmlađene što je u interesu svih građana", poručio je Lukač. 

On je naveo da je 326 polaznika 20. klase Policijske akademije već počelo školovanje, te da je riječ o najvećoj generaciji koja će biti odškolovana na toj akademiji. 

"U mandatu Vlade Željke Cvijanović i mene kao ministra odškolovano je više policajaca nego otkada postoji Akademija. To govori da je Vlada prepoznala značaj uvođenja novih mladih kadrova u sastav MUP-a", rekao je Lukač. 

On je istakao da je u ovom mandatu riješen problem zastoja koji su u vezi sa penzionisanjem postojećeg kadra pravili određeni zakoni, onemogućavajući uvođenje u MUP novih i mladih ljudi. 

Načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Srpske Mile Šikman rekao je da obuka na Akademiji traje 13 i po mjeseci, te da ova škola ima procedure pomoću kojih se biraju najbolji kandidati i kadrovi za Ministarstvo. 

"To je najbolja garancija da će MUP imati obučen kadar, spreman da odgovori svim bezbjednosnim rizicima, prijetnjama i izazovima", naveo je Šikman. 

Prvorangirani kadet Policijske akademije u 19. klasi Brankica Ponjarac sa Han Pijeska rekla je da će opravdati povjerenje MUP-a i onih koji su učestvovali u njenom obrazovanju. 

Na promociji u Sportskoj dvorani Univerziteta u Banjaluci, 326 polaznika 20. klase, koja je sa obukom počela 29. oktobra, potpisalo je ugovor o pravima i obavezama između kadeta i MUP-a Srpske. 

Promociji je prisustvovao direktor Policije Srpske Darko Ćulum, brojni pripadnici i starješine MUP-a, te članovi porodica kadeta.

Тагови: