Cvijanović: Derventa primjer uspješne lokalne zajednice

  • 27.10.2020. 19:16

Rade duže od dvije decenije i više od 95 procenata proizvodnje isporučuju na svjetsko tržište. Derventsko preduzeće Metalac MBM od kraja devedesetih godina do danas izvezlo je oko 1.900 šlepera proizvoda. 

Bave se metalskom proizvodnjim iz oblasti građevinarstva.

"To je zastupljeno otprilike 70 odsto, a ostalo imamo proizvode koji služe za transport robe, a posebno jedan proizvod koji služi za transport robe u auto industriji goter boks za kog imamo licencu za proizvodnju", kaže Slobodan Golub, direktor i vlasnik Metalac MBM Derventa. 

Zapošljavaju 60 radnika. Nemaju primjedbi na uslove rada, ni primanja. 

"Što se tiče ovde proizvodnej naše i uslova jako smo prezadovoljni sa poslodavcem plate su uredne", kaže Goran Malić, radnik.

Korona je usporila rad, ali od juna su se vratili skoro u punom kapacitetu. U halama se vrijedno radi. U sve se uvjerila i predsjednica Srpske. 

"Zadovoljna sam što sam čula da se ovde pojavljuju neki novi partneri čak i u ovo teško vrijeme postoje neke nove poslovne veze koje se uspostavljaju to će značiti i veću proizvodnju u budućem periodu takođe preduzeće mnogo uložilo u inovacije uvođenje robota", rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Uloženo je i u gradnju derventskog parka Deveti januar. Završena je prva faza radova. U drugoj bi trebalo da se park spoji sa šetalištem uz rijeku Ukrinu. 

"Tender je raspisan izvođač izabran, jedna ulica koja ovdje sad spaja 2 dijela i ona će se zvati 9. januar, ovo je sve uz pomoć Vlade RS", kaže Milorad Simić, načelnik opštine Derventa.

"Suština je ovdje da nijedno naselje nije ostalo netaknuto svugdje je bila intervencija lokanih vlasti svuda gdje je bio veći projekat Republika Srspke, odnosno Vlada je reagovala, tako je slučaj kada je ovo naselje, to je slučaj i u budućem periodu", kaže Željka Cvijanović. 

Park bi, kada se završi, trebalo da ima veliku zastavu Srpske i još 64 mala jarbola, koja simbolišu opštine. Podrška republičkih institucija tom i ostalim projektima, neće izostati. Derventa je, kažu, primjer uspješne lokalne zajednice, sa stabilnim budžetom i pozitivan primjer privrednog razvoja. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином