Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: "Banja Vrućica" - uspješan primjer privatizacije

  • 11.09.2019. 18:34

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji bilježi pozitivne rezultate, zapošljava 400 ljudi, redovno izvršava obaveze prema radnicima i državi, predstavlja pozitivan primjer privatizacije i treba ga unapređivati.

Ona je naglasila da je "Banja Vrućica" primjer kako institucije i privatni sektor mogu dobro zajedno funkcionisati.

Cvijanovićeva je istakla da je "Banja Vrućica" na evropskom tržištu i može ići rame uz rame i sa nekim mnogo većim banjskim centrima, koji su decenijama uživali neku drugu vrstu podrške ili su na razvijenijim prostorima.

Cvijanovićeva, koja u Tesliću prisustvuje svečanoj akademiji povodom vijeka Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica", rekla je novinarima da je ponosna što se danas u miru i slobodi može pričati o daljem razvoju i napretku Republike Srspke.

"Obilježavamo vijek postojanje ovako važnog resursa i ponosna sam na sve što je ovdje urađeno, znajući da je posebno za vrijeme rata i nakon rata ovdje bilo i devastirano područje. Trebalo je mnogo uložiti, određeni resursi su izgubljeni, potencijali i kapaciteti ljudi su bile negdje drugdje, nije se moglo poslovati adekvatno", izjavila je Cvijanovićeva i dodala da je trebalo sve to renovirati i napreviti moderno zdanje.

Ona je naglasila da je "Banja Vrućica" resurs i Teslića i Republike Srpske, a u nekom prethodnom periodu bila je resurs cijele bivše Jugoslavije.

Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji ove godine obilježava stotinu godina od osnivanja, promovisao je 6. septembra monografiju o svom istorijatu, kao i "Viber" stikere sa motivima Banje.

U monografiji "Banja Vrućica - vijek u službi zdravlja", autora Bojana Stojnića, navodi se da su 1925. godine tokom kaptaže banjskih izvora pronađeni zlatnik i ogrlica iz rimskog perioda, što je potvrda da je i u tom periodu bila poznata ljekovitost termomineralne vode sa ovog područja.

"BANJA VRUĆICA" - DRAGULJ KOJI PRIVLAČI PAŽNJU

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras u Tesliću da je "Banja Vrućica" dragulj koji privlači pažnju i da po kvalitetu usluga parira ustanovama takvog tipa u Evropi.

Ona je obraćajući se na svečanoj akademiji povodom 100 godina rada "Banje Vrućice" izrazila zadovoljstvo što ima priliku da prati razvojni put ove ustanove.

"Moram reći nešto na račun direktora "Banje Vrućice" /Dragana Bogdanića/ i mene, od ovih 100 godina mi pamtimo bar pola", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da je "Banja Vrućica" bila "srce života u cijelom ovom kraju, ali i širom bivše Jugoslavije i mogla je da ide rame uz rame sa nekim centrima koji su imali mnogo bolji i veći položaj i više podrške i bili poznatiji na drugi način".

Prema njenim riječima, nakon ratnog perioda i brojnih drugih problema koje je ova banja imala, danas se može reći da je ovo uspješan primjer privatizacije, pokazatelj kako institucije i privatni sektor i drugi zainteresovani mogu da rade zajedno i da trče trku sa onima iz razvijene Evrope koji mnogo više ulažu u ovakve stvari.

"Ali, po kvalitetu usluge i svime što ova banja može da ponudi, možemo da im pariramo. To je razlog što imamo toliko gostiju ovdje. To jeste dragulj koji privlači pažnju", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da Banja, osim što je lječilište, ima i turističku dimenziju i izrazila uvjerenje da će nastaviti uspješno da se razvija, što će značiti mnogo za ovaj kraj, ali i cijelu Republiku.

Napominjući da je dugo godina morala da vodi računa o budžetu, Cvijanovićeva je naglasila da zbog toga podržava uvijek uspješan kolektiv, privredni subjekt koji uspijeva da dobro plaća svoje radnike, ispunjava obaveze prema državi.

"Želimo novim generacijama da budu te koje će moći da se pohvale rezultatima i ovog kolektiva i da svjedoče o nekim vremenima kada smo gradili Srpsku, trudili se da je stabilizujemo, napravimo dobrim mjestom za život", poručila je predsjednik Srpske.

Ona je istakla da je ponosna na napore koje zajedno u širokom luku čine građani Srpske i institucije.

"Svi mi zajedno činimo jedan veliki korpus i sigurna sam da ćemo uspjeti na tom putu zato što, osim ljubavi koju osjećamo za poslove koje radimo i dobrobit za naše društvo, svjesni smo da ukoliko nismo zajedno, onda tu nema pravih rezultata", rekla je ona.

Cvijanovićeva je poručila da želi da ova banja bude uspješna, kao i cijela Republika Srpska.

Ona je poželjela srećan nastavak poslovanja Banji, njenim radnicima da budu zadovoljni, a svim gosti koji će doći iz Evrope da ponesu najbolje uspomene.

"Živijela `Banja Vrućica, Teslić i Republika Srpska!", poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je odlikovala "Banju Vrućicu" Ordenom NJegoša prvog reda povodom jubileja ove ustanove i zasluga i doprinosa u poslijeratnom periodu u oblasti zdravstva.

Predsjednik Srpske večeras je ovaj orden uručila direktoru "Banje Vrućice" Draganu Bogdaniću.

"Banja Vrućica" dodijelila je Cvijanovićevoj zahvalnicu za doprinos razvoju ove ustanove.