Natalija Trivić

Ćurić izrazio spremnost za primjenu dualnog obrazovanja

  • 15.02.2019. 13:23

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je grad Trebinje spreman da primijeni dualnu politiku obrazovanja, čime će biti kreirane upisne politike u skladu sa potrebama tržišta u lokalnim zajednicama.

Trivićeva je, nakon sastanka sa zamjenikom gradonačelnika Trebinja Mirkom Ćurićem, istakla da će jedna od prvih primjena dualnog obrazovanja biti u ugostiteljskoj školi, koja će na taj način stvarati kvalitetne kadrove.

"Obrazovni sistem treba da sarađuje sa poslovnom zajednicom, jer je kadar koji ćemo proizvoditi u našim školama onaj koji treba da bude usklađen sa potrebama rada kako bismo zaposlili buduće generacije", navela je Trivićeva.

Ona je istakla da će se u narednom periodu raditi i na razvoju nastavnog plana i programa, ali i edukaciji nastavnika i učitelja.

Govoreći o manifestacijama u oblasti kulture u Trebinju, Trivićeva je rekla da će resorno ministarstvo finansijski podržati "Dučićeve večeri poezije", navodeći da brojni festivali u ovom gradu doprinose da ga posjećuju značajna imena domaće, regionalne i svjetske kulturne scene.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je Trivićevoj za posjetu, ističući da će manifestacija u čast pjesnika Јovana Dučića podrškom ministarstva dobiti na još većem značaju, ali i kvalitetu programa.

On je istakao da je sa Trivićevom razmijenio iskustvo o projektima i manifestacijama iz oblasti kulture koje realizuju ostale lokalne zajednice u Republici Srpskoj, ističući da je Trebinje grad od kojeg mnogi mogu i da nauče u toj oblasti.

Ćurić je podsjetio da grad, osim redovnih stipendija, stipendira i deficitarna zanimanja, djecu koja školu pohađaju u područnim odjeljenjima, te nagrađajuje nauspješnije studente i đake.

Trivićeva je prethodno posjetila Osnovnu školu "Vuk Karadžić" i Gimnaziju "Јovan Dučić".

Ona će posjetiti i područnu školu u selu Zgonjevo, gdje treba da bude osnovan centar za talente, a predviđena je i posjeta Muzeju Hercegovine.