Proglašeno vanredno stanje

Cunami na Duhove: Kostajnica se oporavlja od novih poplava

  • 17.06.2019. 19:16

Kostajnica sinoć pod vodom - danas u vanrednom stanju i oporavlja se od nevremena. Tri srušena mosta preko rječice Tavije, klizišta, blokiran saobraćaj, desetine kuća i objekata u koje je ušla voda, blato u dvorištima i na putevima. Putari, vatrogasci, Civilna zaštita i načelnik Drago Bundalo, noć i dan proveli su na terenu.

"Stanje se donekle normalizovalo. ali treba jedan period oporavka. Ja sam proglasio vanredno stanje, proglašenjem vanrednog stanja sam imenovao komisiju koja će napraviti procjenu štete i uputiti ka Fondu solidrnosti, odnosno Vladi da se obeštete građani kada je u pitanju i privreda i domaćinstva. Komisija je imenovana, sutra ujutru su oni na terenu", izjavio je Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.

"Ovdje da je sve bilo idealno, da su svi ti potoci bili očišćeni, u sat vremena da padne 80-85 litara kiše i to da se radi o bujičnim kišama - mislim da bi se nešto slično desilo. Ali, vidjeli ste kad smo dolazili da ima tu i jednog dijela ljudskog faktora, drveće, baca se sve u te naše riječice", rekao je Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Ipak, dobra vijest je da je Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske  donio Zaključak kojim je odobreno 500.000 KM za finansijsku pomoć Gradu Prijedoru i 200.000 maraka pomoći opštini Kostajnica, za sanaciju posljedica prouzrokovanih obilnim padavinama.

Pomoći se nadaju i Petrovići. Kuća im je od noćas okružena klizištem. Domaćin Duško priča, srećom bili su na zboru, prespavali su kod rodbine. Bujica vode i blata koja je protutnjala pored njihove kuće, pričaju, zaustavila se kod komšije ispod njih.

"Oni su rekli da ne smijemo ništa dirati, da će oni tu ažurno dovesti ekipe da utvrde šta se može dalje činiti. Da ne budemo u kući", kaže Duško Petrović, naselje Petrinja.

Od svega što smo danas vidjeli u Kostajnici, čini se, bar je naš utisak, da su mještani Ustaničke ulice najgore prošli. Kažu da je sinoć bilo više od pola metra vode iz Tavije u njihovim domaćinstvima. Danas imaju pune ruke posla sa izbacivanjem blata i mulja iz svojih domaćinstava.

Sa novinarima nisu htjeli razgovarati, kažu, dosta im je njihove muke. Istom ulicom, uzvodno Tavijom, od najuređenijeg kostajničkog dvorišta ostali su samo obrisi. Uništena ograda, cvjetnjak, blato, granje.

"Bilo je 2014. ali nije bilo u tom, bilo je gadno, ali ovako nešto ne. ovo sve treba vaditi van, ne znam ni kako ćemo ni čime", pita se Radojka Radomirović.

U ulici na brdu, iznad Tavije, gdje bi se na prvu reklo da voda ne može ništa - domaćin Rade Medić već je izbacio uništeni namještaj. Kaže, bujica od kiše i oborinskih voda, koja je bila nezuastavljiva, završila je u njegovom prizemlju. Šteta je, kaže Rade, prema njegovoj procjeni, oko 10.000 maraka.

"Ušlo je 30 centimetara u donji dio kuće. Poplavljen je najmještaj, frižideri, ćilimi, to sve skupa. Ni 2014. nije bilo tako. Tu je bilo kao slapovi na Krki. Preko ovih saksija je skakala voda, koji je pritisak bio", kazao je Rade Medić.

Kostajničani komentarišu da će dobro zapamtiti Duhove, krsnu slavu opštine. U muci se šale da će potomcima ispričati da ih je na taj dan pogodio cunami.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.