Članovi Ronilačkog kluba "Buk" u pripravnosti

Trninić: Nadamo se da neće biti potrebe da intervenišemo

  • 12.05.2019. 19:13

Četiri motorna čamca, vodeni skuter, dvadeset članova kluba i još toliko ljudi u rezervi, sve je u pripravnosti. Pratimo vodostaje rijeka, spremni smo na najgore, ali očekujemo najbolje, kaže predsjednik Ronilačkog kluba “Buk” Boris Trninić. 

"Stalno smo u koordinaciji sa  štabom grada Banjaluka i sa Republičkim štabom Civilne zaštite, tako da oprema i materijalno-tehnička sredstva su spremni i čekamo poziv. Kao što sam rekao, nadamo se da neće biti ništa, ali ovo je jedna uigrana ekipa koja je već četiri ili pet puta u prošlim godinama bila u poplavama, tako da se radi o iskusnim momcima koji izuzetno dobro baratuju svojim materijalno-tehničkim sredstvima i možemo da odgovorimo na najkomplikovanije zadatke koji se postave pred nas," rekao je Trninić.

Kao najbrže i najefikasnije plovno sredstvo kada je u pitanju brz dolazak do ugroženih i izvlačenje velikog broja ljudi, pokazao se vodeni skuter. Jednim takvim upravlja Bojan Majkić. Prisjetio se maja 2014. godine, a sada kaže, spremni smo i fizički i psihički. Ipak, da će sve proći bez izlivanja rijeka i bez velike štete, nadaju se svi, pa i članovi ronilačkog kluba. 

"Radili smo šlep rafting čamaca na kojima smo imali i do 10 ljudi, tako da smo u roku od nekih desetak minuta mogli otići na pozicije koje su bile daleko od poplavljenih područja, čak i dva kilometra u unutrašnjost naselja i za nekih pet do deset minuta smo odradili spašavanje na određenoj lokiciji od deset ljudi," kaže Majkić. 

Koordinacioni tim Vlade Republike Srpske koji ima zadatak da prati situaciju u vezi sa mogućim poplavama poručio je da mjesta panici nema, jer trenutno stanje nije ni izbliza kao ono 2014. godine. Ipak, kiše su nezaobilazne. Najviše padavina očekuje se u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu Republike Srpske, u kome bi od 12. do 15. maja moglo pasti od 120 do 150 litara kiše po metru kvadratnom. Očekuje se rast vodostaja svih rijeka, prije svega Une i Sane. 

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм