Srebrenka Golić

Cilj - smanjiti loše posljedice klimatskih promjena

  • 04.03.2019. 15:02

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je Ministarstvo zainteresovano i spremno da učestvuje u kreiranju svih projekata koji bi doveli do dobijanja bespovratnih sredstava koja doprinose smanjenju negativnih posljedica usljed klimatskih promjena.

Golićeva je danas u Banjaluci upoznala delegaciju Uneska da će od 10. do 13. marta posjetiti Regionalnu kancelariju Razvojnog programa UN za jugoistočnu Evropu u Istanbulu s ciljem razmatranja projektnih prijedloga u vezi sa prilagođavanjem i sprečavanjem negativnih posljedica klimatskih promjena.

Ona je istakla da će obavijestiti rezidentnog koordinatora UNDP za ovaj dio Evrope o današnjem sastanku i sagledati mogućnosti da zajednički bude kreiran i ovaj projekat, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Predstavnici Uneska istakli su da su sastanak sa Golićevom tražili zbog izuzetnih rezultata koje je Ministarstvo, kao nadležna instucija za klimatske promjene za cijelu BiH, ostvarilo u veoma kratkom vremenu, što je omogućilo da BiH bude vodeća zemlja na zapadnom Balkanu kada je riječ o korištenju bespovratnih sredstava iz Zelenog klimatskog fonda.

Oni su naglasili da je cilj da Uneska da, u saradnji sa drugim UN agencijama, omogući da BiH dobije alate za efikasnije prilagođavanje na klimatske promjene.

Vojislav Mitrović sa Univerziteta u Prinstonu pojasnio je da je Univerzitet uz podršku Uneska razvio alat za hidro-klimatsko praćenje koji omogućava pravovremeno planiranje i odgovor na klimatske prilike u određenom regionu.

Delegaciju Uneska predvodila je oficir za vezu u ovoj UN agenciji Biljana Radojević.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)