Zbog loših vremenskih uslova

Cijene povrća veće i za 50 odsto

  • 21.11.2018. 19:28

Nezapamćeno loša godina za povrtlare donijela je veliki skok cijena povrća. U odnosu na isti period lani, pojedino povrće poskupilo je za 50 odsto, kaže povrtlar Branko Mastalo. Tvrdi da će cijene tek da idu gore kada zaliha bude ponestajalo.

"Ne samo što je uticalo loše vrijeme, već je uticalo i to da je povrća manje posijano i zasađeno jer znamo da je to posljedica 2016. god kada su povrtlati negativno poslovali i nisu se oporavili prošle godine, tako da je i ta ekonomska situacija uticala da nije povrća dovoljno posađeno", istakao je Branko Mastilo, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske. 

Najveća promjena cijene vidljiva je kod kupusa, ali ni ostalo povrće nije ostalo imuno na lošu godinu, kažu prodavci. Smatraju da će problema, tek, da bude. 

"Kupus što se tiče prošle godine bio je oko pet maraka, a ove godine izlazi i do 12 maraka vreća jedna, u kojoj ima nekih desetak kila, dvanaest. I ostalo povrće isto prati tu cijenu, skuplje je u odnosu na prošlu godinu". 

"Ova godina je presjekla, od ove godine samo će biti teža proizvodnja, a za sedam godina može ko hoće donositi pare, ali neće kupiti domaće robe. Moraće imati dobrog prijatelja da nešto kupi, jer ko će proizvoditi. Ovdje je prosjek 60 godina, za sedam godina mnogi nestaju. Ne moraju ni nestati, ali ko će raditi", istakli su prodavci. 

Za razliku od povrtlara, voćari su imali veoma dobru godinu, zadovoljni su, kažu, i kvalitetom i prinosom. Kiša i padavine njima su donijeli najbolji urod u posljednjih nekoliko godina.

Тагови:
  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм