Regulatorna agencija za komunikacije

Cijena razgovora u mobilnoj telefoniji niži od šest do 30 odsto

  • 06.06.2018. 17:21

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predrag Kovač izjavio je danas u Sarajevu da je u protekle dvije godine izjednačena cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži, koja važi za sve postpejd i pripejd pakete.

"Kao rezultat, cijene su niže od šest do 30 odsto, u zavisnosti od telekom operatora i paketa usluga koji se nudi", rekao je Kovač, sumirajući rezultate rada u protekle dvije godine od kada je na toj poziciji. 

Kovač je naveo i da je obezbijeđeno i da nakon dopune pripejd računa iznosom od 10 KM i više, kredit mora trajati najmanje 90 dana, prenose federalni mediji. 

"Na osnovu Sporazuma o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama između BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije, potpisanog u septembru 2014. godine, samo nakon prve faze primjene, cijene odlaznih poziva bile su niže za 70 do 80 odsto, cijene dolaznih poziva su bile niže za 79 do 90 odsto, dok je prosječna cijena poslate SMS poruke bila smanjena od 50 do 72 odsto", istakao je Kovač. 

On je dodao i da je cijena prenosa podataka značajno pala, te da je oko 90 odsto niža od 1. jula 2017. godine u odnosu na period prije početka primjene sporazuma. 

Prema njegovim riječima, kreirani su i povoljniji uslovi i u fiksnoj telefoniji. 

"Kao rezultat, u području emitovanja izrečene su 154 izvršne mjere, od čega je 67 novčanih kazni u iznosu od 448 hiljada KM. U području telekomunikacija izrečene su 73 izvršne mjere, od čega je pet novčanih kazni, u ukupnom iznosu od 114 hiljade KM", naveo je Kovač. 

On je napomenuo da sredstva koja se naplate od novčanih kazni nikada nisu bila korištena za finansiranje Agencije, već su uvijek uplaćivana u budžet institucija BiH. 

Prema njegovim riječima, oduzeto je ukupno osam dozvola, pet opštih za radijsko emitovanje koje se vrši putem zemaljske radiodifuzije i tri dozvole za televizijsko emitovanje. 

On je naveo i da nema ništa od najave da će novi paketi cijena krenuti od 1. jula. 

"U ovom periodu aktuelna je i cijena rominga, pri čemu bi ta cijena i za korisnike u BiH bila ista kao i za sve korisnike u Evropi. Bilo je najavljeno da će novi paketi cijena krenuti od 1. jula, međutim, od toga nema ništa", poručio je Kovač. 

Kovač je istakao da su razgovori nastavljeni, te da očekuje će u narednom periodu i ovaj proces biti završen tako da cijene za sve korisnike usluga iz BiH budu slične ili iste kao za sve stanovnike Evrope. 

Kada je u pitanju digitalno emitovanje tv signala u BiH. Kovač ke rekao da su javnim servisima dodijeljeni multipleks a i multipleks b, te da testno emitovanje ide na području Banjaluke, Sarajeva i Mostara. 

Kovač je dodao i da je RAK, u pregovorima s ostalim regulatorima iz Evrope, obezbijedio da BiH ima šest multipleksa.