Stanje se pogoršava

Četiri rudara prebačena u bolnicu zbog štrajka glađu

22:36, 10.09.2019.
Dva rudara iz Stare jame i jedan iz Stranjana prevezeni su večeras u Kantonalnu bolnicu Zenica, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Zajedno sa njihovim kolegom koji je nešto ranije prebačen u bolnicu ukupno su četiri rudara osjetila posljedice štrajka glađu.

Rudari Rudnika mrkog ugljena u Zenici u utorak su odlučili ostati u jamama i na taj način protestvovati zbog kašnjenja u isplati plata. Više od stotinu rudara iz prve dvije smjene tokom dana ušli su u jame Stranjani i Stara jama, ali nakon završetka radnog vremena odbili su izaći i najavili su kako će u jamama ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Tu su odluku donijeli nakon što su bez dogovora završeni pregovori njihovih predstavnika s predstavnicima Vlade Federacije BiH vođeni tokom dana u Sarajevu.

Predsjednik sindikata rudara Nijaz Vardo danas je rekao kako su rudari u poslijepodnevnim satima u Staroj jami stupili i u štrajk glađu.

Računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreznog duga koji je premašio iznos od 140 miliona KM pa rudarima nisu isplaćena primanja za avgust.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je nakon pregovora s predstavnicima rudara kako je postojeće stanje neodrživo, ali je istakao kako to nije odgovornost Vlade nego uprave rudnika i Elektroprivrede BiH u čijem sastavu oni posluju.

(N1)