Stanje se pogoršava

Četiri rudara prebačena u bolnicu zbog štrajka glađu

  • 10.09.2019. 22:36

Dva rudara iz Stare jame i jedan iz Stranjana prevezeni su večeras u Kantonalnu bolnicu Zenica, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Zajedno sa njihovim kolegom koji je nešto ranije prebačen u bolnicu ukupno su četiri rudara osjetila posljedice štrajka glađu.

Rudari Rudnika mrkog ugljena u Zenici u utorak su odlučili ostati u jamama i na taj način protestvovati zbog kašnjenja u isplati plata. Više od stotinu rudara iz prve dvije smjene tokom dana ušli su u jame Stranjani i Stara jama, ali nakon završetka radnog vremena odbili su izaći i najavili su kako će u jamama ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Tu su odluku donijeli nakon što su bez dogovora završeni pregovori njihovih predstavnika s predstavnicima Vlade Federacije BiH vođeni tokom dana u Sarajevu.

Predsjednik sindikata rudara Nijaz Vardo danas je rekao kako su rudari u poslijepodnevnim satima u Staroj jami stupili i u štrajk glađu.

Računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreznog duga koji je premašio iznos od 140 miliona KM pa rudarima nisu isplaćena primanja za avgust.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je nakon pregovora s predstavnicima rudara kako je postojeće stanje neodrživo, ali je istakao kako to nije odgovornost Vlade nego uprave rudnika i Elektroprivrede BiH u čijem sastavu oni posluju.

(N1)

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.