Iz Drugog svjetskog rata

Uklonjene dvije avionske bombe iz Drine u Višegradu

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2021. 17:38

Timovi čeških ronilaca, u saradnji sa upravama Civilne zaštite Republike Srpske i FBiH, te Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) Češke, uklonili su iz rijeke Drine u Višegradu dvije avionske bombe iz Drugog svjetskog rata.

Predstavnik Ambasade Češke u BiH Šćepan Šantruček rekao je novinarima da je BiH jedna od prioritetnih zemalja razvojne saradnje Češke.

"U Višegradu se održava obuka i trening za ronilačke jedinice Republičke uprave Civilne zaštite i Federalne uprave Civilne zaštite, a cilj treninga je deminiranje ispod vode", naveo je Šantruček.

On je naglasio da je ovo veliki projekat razvojne saradnje i da je jedan od programa saradnja policijskih i ronilačkih jedinica Češke i civilnih zaštita Republike Srpske i Federacije BiH.

"Sarađujemo 10 godina i nadam se da ćemo nastaviti sa tom saradnjom. Radili smo projekte na granici sa Hrvatskom na Uni i Savi i sad smo ovdje na Drini na granici sa Srbijom", naveo je Šantruček.

Šef Odjeljenja češke policije za specijalne ronilačke radove Peter Micek rekao je da je misija u Višegradu obuka za pretrage ispod vodene površine.

"Na tri lokacije smo uradili pregled i tražili smo neeksplodirana sredstva. Glavni cilj je bio pronalazak, lociranje i vađenje dvije avionske bombe. Zadatak smo uspješno izvršili, pronašli smo bombe i sitnu municiju. Jednu bombu smo izvadili i uništili, a druga će biti u toku dana izvađena i uništena", naveo je Micek.

Predstavnik Ministarstva bezbjednosti BiH Idriz Brković rekao je da projekat deminiranja vodenih tokova u BiH, osim humanitarnog karaktera, ima i bezbjednosni jer se nastoje u plan uvrstiti lokaliteti koje posjećuje veliki broj građana.

"Ovaj projekat će biti podržan i u narednom periodu u okolini Jajca, Bihaća, u Prijedoru i Brodu", najavio je Brković.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su formirani obučeni i opremljeni timovi za podvodno deminiranje.

"Puno izazova je iza nas i izuzetnu zahvalnost dugujemo pripadnicima MUP-a Češke", naglasio je Novitović.

Kada je riječ o požaru na lokalitetu Visoki Stolac, u staništu Pančićeve omorike, Novitović je potvrdio da su padavine ugasile vatru, te da će sutra biti izvršena analiza stanja.

On je napomenuo da ovo požarište karakteriše veliki broj podzemnih požara.

"Teren će biti pregledan i biće donijet elaborat kako dalje postupati u ovoj situaciji. Pomagao je i Helikopterski servis Republike Srpske, Helikopterski servis MUP-a Srbije i mnogi drugi, ali ovo je zaštićeno dobro Republike Srpske i Šumsko gazdinstvo `Panos` ni u kom slučaju nije trebalo samo da snosi teretNJ, istakao je Novitović.

Požar se u staništu omorike pojavio prvi put 14. jula i od tada su angažovani svi raspoloživi kapaciteti Šumskog gazdinstva "Panos".


Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)