Ministarstvo odbrane BiH 

Češke planinarke s Prenja evakuisane helikopterom VIDEO

  • 02.05.2019. 16:45

Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je danas da je helikopterom Oružanih snaga BiH uspješno izvršena medicinska evakuacija dvije češke državljanke s područja planine Prenj u Dom zdravlja u Konjicu.

U saopštenju Ministarstva odbrane BiH precizira se da je medicinska evakuacija izvršena na zahtjev Operativno-komunikacijskog centra - 112 Ministarstva bezbjednosti BiH u skladu s propisanim procedurama, i da su unesrećene pronađene na visini od 1.950 metara u kritičnom stanju. 

Iako je teren bio nepristupačan i teški meteorološki uslovi, s vjetrom preko 20 čvorova, posada Drugog helikopterskog skvadrona je profesionalno reagovala, gdje su pokazani znanje i stručnost za reagovanje u situacijama gdje su ugroženi ljudski životi. 

Helikopterska posada izvršila je slijetanje na izbačenu stijenu dodirom samo jedne, desne, skije i izvršila evakuaciju planinarki. 

Riječ je o veoma složenoj tehnici slijetanja koja traži izuzetno visok stepen koordinacije posade i zavidne letačke vještine. 

Dvije Čehinje koje su zalutale na planini Prenj. 

Predsjednik Saveza gorskih službi spasavanja u BiH Zdenko Marić rekao je ranije Srni da su državljanke Češke sinoć uputile apel za pomoć jer su zalutale u opasnom stjenovitom području vrha Veliki Osobac, na visini od oko 1.800 metara, izgubivši pravac zbog novog snijega koji je napadao 30 centimetara.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином