Modriča

Centar za zdravo starenje vode mladi

  • 04.08.2019. 19:37

Postoje četiri godine i u maloj kvadraturi, čine mnogo za pripadnike treće životne dobi. Centar za zdravo starenje u Modriči vode mladi, uglavnom volonteri, koji su od ponedjeljka do petka tu za starije od 60 godina.

"Pokušavamo kroz razne aktivnosti u centru da ih motivišemo, da rade da se kreću, organizujemo razna putovanja i najbitnija sekcija nam je koretkivna gimnastika“, kaže Darko Purić, volonter Centra za zdravo starenje Modriča.

Stojeći, na spravama, ili stolicama, vježba se 20-ak minuta dnevno. To im kažu i te kako prija. Razgibavanje nije jedino što privlači penzionere.

"Imamo domine, karte šah, imamo internet, a ono što je najbitnije imamo kulinarsku sekciju koju najviše volim“, kaže Vidak Stojanović.

Namirnice donesu od kuće, pa se zajedno kuva. Za šalu, viceve, ali i domaće proizvode zadužena je Stoja, koja u centru puni baterije nakon napornog rada. 

"Ja živim na selu i kravu držim, al' stignem uraditi i volim ovde doći, odmor“, kaže Stoja Pejić. 

Uz odmor i smijeh svašta se i uradi. Minijature u drvetu, zdjelice od starih novina, kutijice rađene tehnikom dekupaž, samo su dio kolekcije. 

"Odmorimo se opustimo, iscirkusumo ismijemo. Heklam, štrikam, vezemo, sve“, kaže Grozda Nedić. 

"Farbamo, pa onda lijepimo salvete, radile smo i same. Pletemo pelerine, bluzte svašta“, kaže Mitra Smiljanić.

Nešto prodaju, pa sakupe  novac za novi materijal. Centar je nastao kroz projekat, imaju podršku opštine i udruženje penzionera. Korisnici tu provode dnevno od dva do pet sati. Od 50 članova, aktivno ih je 30. Nerijetko se iz prostorija ori i pjesma, a u šali kažu da im zbog optimnizma kojim zrače, članovi  samo dolaze, a ne odlaze. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм