Ambasador Kine u Banjaluci

Čen Bo zadovoljna napretkom Konfucijevog instituta

  • 16.10.2018. 19:25

Ambasador Kine u BiH Čen Bo nije skrivala zadovoljstvo nakon posjete Konfucijevom institutu u Banjaluci. Poručuje da je prezadovoljna napretkom i dosadašnjim aktivnostima. 

Na sastanku sa rektorom univerziteta i dekanom političkih nauka obećava podršku institutu. Uvjerena je, kaže, da su za napredak itekako zaslužne i institucije u Republici Srpskoj, ali i Univerzitet u Banjaluci. Konfucijev institut je otvoren prije samo devet mjeseci, a već bilježi veliku zainteresovanost.

"Entuzijazam građana Republike Srpske za Kinu i kineski jezik predstavlja plodno tlo za brzi razvoj Konfucijevog institiuta. Ambasada Kine u BiH će nastaviti da pruža podršku u njegovom radu," rekla je Čen Bo.

"U proteklom periodu smo potpisali sporazume o saradnji sa nekoliko univerziteta u Narodnoj Republici Kini i omogućena je posjeta članovima akademske zajednice Univerziteta u Banjaluci, univerzitetima u Kini," kaže Gajanin.

Potpisan je i sporazum o razmjeni nastavnog kadra i studenata, pa će se oni najbolji usavršavati u Kini. Tamo će imati priliku da svoje radove objave u prestižnim kineskim časopisima. Direktor Konfucijevog instituta u Banjaluci Jing Cai kaže da je, od otvaranja, održan niz aktivnosti.

"Ono što karakteriše Konfucijev institut jesu besplatni kursevi kineskog jezika i razne kulturne aktivnosti. Na tim kursevima želimo da upoznamo naše polaznike sa kineskim jezikom i kineskom kulturom kako bi razumjeli običaje, tradiciju i istoriju kine," rekao je Jing Cai. 

Kina je prvi Konfucijev institut otvorila 2004. godine. Republika Srpska se, promocijom kineskog jezika i kulture, pridružila zajednici od 525 osnovanih Konfucijevih instituta u svijetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.