U odnosu na isti period prošle godine

Čak 330 odsto više migranta prešlo preko teritorije Srpske

  • 13.06.2019. 19:13

Čak 330 odsto više migranta prešlo je preko teritorije Republike Srpske, u prvih pet mjesec ove godinu u odnosu na isti period prošle, zabrinjavajući su to podaci Koordinaciong tijela za praćenje kretanja migranata. 

Tačno 2.675 migranata prošlo je kroz Srpsku, nisu značajnije ugrozili bezbjednost, ali počinili su osam krivičnih djela. Policija njihovo kretanje drži pod kontrolom. Za krijumčarenje ljudi policija je podnijela 14 izvještaja protiv 17 lica Tužilaštvu BiH.   

"Najveći priliv migranata i ono što je Policija Republike Srpske postupala je na području PU Bijeljina, Banja Luka, Prijedor i Gradiška. Mi i dalje ostajemo pri stavu, to je i zaključak Vlade RS da nema uslova i kapaciteta za smještaj migranata na području RS", kaže Darko Ćulum, direktor Policije RS. 

Svi putevi migranata, preko teritorije RS, vode ka graničnim opštinama sa Hrvatskom i Unsko-sanskim kantonom. Najbolje to znaju u prijedorskoj regiji. Prema policijskim evidencijama, tokom cijele prošle godine evidentirali su 330 migranta. Ovog proljeća, ta cifra je već nadmašena.  

"U proteklih pet mjeseci tekuće godine na području PU Prijedor kontrolisana su i identifikovana ukupno 403 migranta dok je u istom periodu 2018. godine evidentirano 25 migranata", kaže Vesna Pačariz, portparol PU Prijedor. 

Iz Bijeljine poručuju da, zahvaljujući radu i dobroj koordinaciji svih nadležnih službi, pod kontrolom drže   pritisak migrantske krize. 

"Zahvaljujući lokalnoj policijskoj upravi u koordinaciji sa Crvenim krstom i sa drugim službama, ali moram da pohvalim isto tako i Graničnu policiju koja je zaista maksimalno angažovana, moram da pohvalim i Službu sa strancima koje je u Bijeljini promijenila svoje radno vrijeme i koja je bila vrlo pristupačna i ažurna. Policija je svakodnevno na terenu", rekao je Miloš Stevanović, član Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata kroz RS.

Na terenu, sa Graničnom policijom BiH je i 85 pripadnika MUP RS. Ukoliko bude potrebno, taj broj može biti i povećan, kaže Ćulum. Za migrantsku krizu najodgovorniji je stari Savjet ministara u tehničkom manadatu, kaže Nenad Stevandić, predsjedavajući Kluba Srba u PS BIH. 

"Prirodno je da ako budemo imali novi Savjet ministara da ćemo imati neko koordianciono tijelo između entiteta i Savjeta ministara, to koordinaciono tijelo će u saradnji i uz poštovanje Ustava, pobrinuti se da nas ta kriza ne pogodi još više", ističe Stevandić.

U BiH ušlo je 8.500 migranata što je 150 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Migranti stižu iz 35 zemalja, a najviše  iz Pakistana, Iraka, Sirije. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.