Brioni: Šansa za novi početak

  • 17.10.2020. 19:25

Brioni- čarobno ostrvce na rijeci Ćehotini nadomak Foče mnogima je omiljeno mjesto za predah i bijeg od užurbanosti svakodnevice. Ova jedinstvena prirodna oaza specifična je i po tome što posluje u okviru poluotvorenog odjeljenja Kazneno-popravnog zavoda Foča, gdje osuđenici dobijaju šansu za novi početak. Sa obližnje farme svinja, koka nosilja, ovaca i visokomliječnih krava, zatvorenici mesom, jajima, mlijekom i sirom snabdijevljaju KPZ, ali i restoran Motela Brioni.

"Kao priprema za izlazak na slobodu, sticanje novih znanja, i u kontaktu i radu sa životinjama, neka dodatna resocijalizacija i sticanje novih radnih navika i iskustava koji im mogu značiti kasnije na slobodi", izjavio je Milika Radović, rukovodilac Farme KPZ-a Foča.

Ovaj vid resocijalizacije pokazao se višestruko korisnim. Dobrim vladanjem u zatvoru potrebno je zaslužiti priliku za rad na farmi ili  restoranu i to u zadnjoj trećini izdržavanja kazne. S druge strane, hrana koja se tu proizvede izuzetnog je kvaliteta, pa se gosti restorana Brioni, kako prirodnim ambijentom, jednako oduševe i ukusnim jelima.

"Meni je ovdje uvijek izuzetno prijatno i prelijepo. Svaki put kada se nađem u Foči, bilo poslovno, bilo privatno, iskoristim priliku da dođem u ovaj restoran. Milsim da je jedinstveno mjesto", smatra Marko Gutalj, Istočno Sarajevo.

Praseće pečenje, teletina i jagnjetina ispod sača, pohovana lešo teletina, grilovana lešo jagnjetina, više vrsta domaćih sireva, pite ispod sača, neki su od specijaliteta restorana Brioni, čija cijene su, zahvaljujući činjenici da su namirnice sa sopstvene farme, izuzetno povoljne.

"Sve nam je pretežno domaće, ovdje sve sa Ekonomije, organskog je porijekla, ko god je došao, uvijek dođe opet kod nas", ističe Ivan Danilović, šef kuhinje.

MOtel Brioni raspolaže sa devet soba i dva bungalova. Uprava Zavoda trudi se da iz godine u godinu povećava kapacitete i unapređuje turističku ponudu.

"Turista je sve više, kako obogaćujemo ponudu i uslugu, oni to prepoznaju i vraćaju se u većem broju. Iz raznih dijelova svijeta, iz Evrope i Amerike", kaže Siniša Golijanin, direktor KPZ-a Foča. 

Pripremajući se za izlazak na slobodu, zatvorenici na farmi i u restoranu imaju priliku da ovladaju novim vještinama, a i da ponešto zarade. Brioni su sami po sebi atrakcija- a kada se u takav prirodni ambijent uklope i neodoljivo ukusna jela sa pristupačnim cijenama onda je jasno zašto je ovo ostrvo uvijek na glasu.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.