U crkvi Svetog proroka Ilije

Bratunac: Parastos za 109 ubijenih Srba

  • 14.12.2019. 10:14

U crkvi Svetog proroka Ilije u bratunačkom selu Bjelovac biće služen parastos za 109 ubijenih Srba iz tog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih su njih 68 masakrirale muslimanske snage iz Srebrenice 1992. godine.

Za ovaj, kao i za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u Podrinju, niko nije odgovarao iako su pravosudnim organima BiH podneseni brojni dokazi i svjedočenja.

Početak parastosa najavljen je za 13.00 časova, a organizatori su Boračka organizacija iz Bratunac i Bjelovačka crkvena opština.

Veliko srpsko stradanje i zločin nad civilima u Bjelovcu i okolini dogodio se u ranu zoru 14. decembra 1992. godine kada su jake muslimanske snage iz Srebrenice i brojnih muslimanskih sela, pod komandom Nasera Orića, upale u ova sela na obali Drine i počinile masakr nad stanovništvom koje je još spavalo.

Muslimanske snage su u kućama masakrirale i ubijale nejač i spaljivale sve što su stigle - žene, djecu i starce.

Dvije trećine ubijenih bili su civili koji su spavali.

Nakon počinjenog masakra, muslimanske snage su potpuno opljačkale srpsku imovinu, a onda popalile ova tri sela, te grupu zarobljenih žena i djece odvele u logor u Srebrenicu, gdje su zlostavljani i mučeni.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović rekla je Srni da u Tužilaštvu BiH uopšte ne postoji predmet u vezi sa zločinima u Bjelovcu 14. decembra 1992.

- Prema našim saznanjima, u Tužilaštvu BiH ne postoji predmet o zločinima u Bjelovcu iako su vođene neke istražne radnje. To je za osudu i to je slika rada pravosuđa i jednostranog pristupa prema žrtvama. Za srpske žrtve niko ne odgovara i ta retrogradna praksa u radu pravosuđa BiH se ne mijenja od njegovog osnivanja - izjavila je Filipovićeva.

Filipovićevoj su tog dana u Bjelovcu ubijeni suprug Dragan i svekar Slavoljub sa još 66 mještana.

Ova sela još nisu u cijelosti obnovljena i mnogi preživjeli mještani još ne mogu da se vrate jer im ni 27 godina kasnije kuće nisu obnovljene.