Braći Gregoru i Nestoru fali još 20.500 evra za drugu transplantaciju: Imaju rok do kraja marta

  • 28.01.2021. 07:13

Gregor (8) i Nestor (5) Ostojić su rođena braća koja su rođena zdrava i svakodnevno napredovala. Međutim, sa napunjenih 14 mjeseci sve se mijenja. Gregor je preko noći potonuo u svoj svijet, a tri godine nakon njega mlađi brat proživljava isto.

Gregor ima autizam, dok Nestor boluje od pervazivnog razvojnog poremećaja.

Obojica su neverbalni i potrebna im je podrška skoro u svakom segmentu života. Pored toga su često hiperaktivni i nemaju osjećaj koliko je, na primjer, opasno istrčati na ulicu.

Uz rezultate koje pruža transplantacija matičnih ćelija, postoji nada za njihovo veće osamostaljenje i uključenje u svakodnevne životne aktivnosti.

Zahvaljujuži humanosti ljudi, protekle godine uspješno je urađena prva transplantacija matičnih ćelija. Ali da bi se Gregor i Nestor osamostalili i mogli da komuniciraju o svojim mislima i potrebama, potrebna je i druga transplantacija u Ruskom državnom medicinskom centru "Dinasty" u Samari. 

Osim same transplantacije, njima je novac potreban i za analize koje treba da obave prije zahvata, putne troškove i smještaj u Rusiji, a nakon toga i za intenzivne logopedske i defektološke tretmane.

- U danu se sve menja. Stečene veštine nestaju, kao da ih neko nemilosrdno briše gumicom. Radom i trudom obojica napreduju, ali, nažalost, i dalje su neverbalni. Bili su na lečenju krajem oktobra, ali da bi rezultati bili što bolji, ne bi trebalo da pauza između transplantacija bude duža od šest meseci. I sada se vide pomaci i u razumevanju i u socijalizaciji, ali pravi rezultati nastupaju tek posle druge transplantacije - kaže majka Ivana.

U početku je porodica samostalno snosila troškove za sve terapije, materijale za rad i suplemenate neophodne za njihov razvoj i napredak, međutim, troškovi transplatacije nadmašuju finansijske mogućnosti roditelja.

- Godinu dana nakon druge transplantacije traje oporavak i napredak. Rezultati dolaze postepeno i treba nastaviti terapije kod logopeda i defektologa. Trebalo bi da dođe do dodatnog napretka govora, društvene vještine, smanjenja senzornih smetnji. Fiziološke potrebe kod njih variraju, nekada mogu da spavaju, nekada ne. Postoji dosta problema sa hranom. Izbirljivi su, može da im smeta boja ili tekstura hrane. Sve što treba da bude jednostavno, nama je borba - dodaje ona.

Roditelji su zahvalni na svoj pomoći koju su do sada dobili i nadaju se da će djeci priuštiti i drugu transplantaciju koja bi trebalo da obuhvati napredak u svim ovim sferama.

Gregor i Nestor bi terapiju u Rusiji trebalo da prime tokom prve nedjelje aprila, što znači da porodica ima rok da do kraja marta sakupi 20.500 evra.

Za Gregorovo i Nestorovo srećnije detinjstvo! Budimo humani!

Pomozimo Gregoru i Nestoru!

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004312.8
IBAN: RS35160005400004312814
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.