Najradosniji praznik

Božićno lomljenje česnice: Nikša Tadić dobio zlatnik

  • 07.01.2019. 19:10

Najradosniji hrišćanski praznik ove godine je donio sreću 11. godišnjem Nikši Tadiću iz Banjaluke. Učenik šestog razreda Osnovne škole "Branko Radičević" je u tradicionalnom božićnom lomljenju, u česnici pronašao zlatnik sa likom Svete Petke.

"Radostan sam zbog toga, ovo je jedna baš lijepa uspomena, i čuvaću je. Čestitam svima ove praznike koji su bili, danas sretan Božić, i lijepo se provedite sa svojom porodicom", kaže Nikša Tadić.

Među djecom koja su u Crkvi Svete Petke u banjalučkom naselju Starčevica tražila zlatnik u česnici, bio je i Andrej iz Istočnog Sarajeva. Kaže da već četvrti put dolazi u Banjaluku za Božić da okuša sreću.

Božić je za mene najradosniji hrišćanski praznik, proslavljam ga u krugu porodice. Jutros sam došao kod položajnika. Juče smo se temeljno pripremali, pravili česnicu, pečenicu, sarmu i sve druge stvari koje se za Božić pripremaju", kaže Andrej Batinić iz Istočnog Sarajeva.

Lomljenje česnice već 11. godinu zaredom organizuje Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Tradicionalno, želimo da dočaramo radost Božića najmlađima, ali i da se prisjetimo naših ljudi na Kosovu i Metohiji, kaže Milorad Arlov.

"Sjetili smo se i naše braće, naših sunarodnjaka na Kosovu i Metohiji. Takođe posvećujemo njima ovo lomljenje česnice. Njima želimo da mirno provedu ove božićne praznike", Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji

Arlov je pozvao sve ljude dobre volje da do kraja mjeseca pozovu humanitarni broj 1412 za pomoć u liječenju 126. djece sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji, kao i za izgradnju dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici.