Bošnjaci: U Foči ne osjećamo nikakav vid ugroženosti

  • 21.04.2021. 20:01

Građani Foče bošnjačke nacionalnosti iz više mjesnih zajednica danas su održali sastanak sa načelnikom i predsjednikom Skupštine ove opštine Milanom Vukadinovićem i Srđanom Draškovićem sa kojeg su demantovali navode o ugroženosti fočanskih Bošnjaka, koje su prenijeli pojedini federalni mediji.

Oni su poručili da ne osjećaju nikakav vid ugroženosti ili diskriminacije po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, te da se u Foči osjećaju slobodno.

Safet Čorbo iz sela Mješaja u mjesnoj zajednici Brod kaže da oni koji plasiraju priče o navodnoj ugroženosti Bošnjaka koriste to u političke svrhe.

On ističe da je bezbjednost Bošnjaka u Foči na zadovoljavajućem nivou, bez razlike u odnosu na druge.

„Hodam gradom slobodno, nema nikakve ugroženosti, da nas neko zastrašuje, Bošnjaci žive normalno“, navodi Čorbo.

On je dodao da politički predstavnici Bošnjaka, dok su bili dio vlasti u prethodnom mandatu, nisu iskoristili tu poziciju da pomognu povratnicima, već su se, kako on smatra, zalagali samo za lične interese.

„Ja se već duže vremena bavim poljoprivredom od koje živim. Кo hoće da radi, od poljoprivrede može živjeti“, poručio je Čorbo.

Glasine o navodnoj ugroženosti Bošnjaka odbacio je i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Jeleč Fuad Šljivo.

„U svoje ime i u ime puno ljudi, mogu da kažem da mi nemamo nikakvih problema. Sa načelnikom smo se dogovorili da zajedno obiđemo povratničke porodice, a onaj ko širi dezinformacije o našoj ugroženosti neka se pravda onome kome je smislio tu priču“, rekao je Šljivo.

Načelnik opštine Milan Vukadinović kaže da bezbjednost Bošnjaka ni u jednom elementu nije ugrožena u šta se uvjerio i na današnjem sastanku.

„Obići ćemo sve mjesne zajednice i pomoći ljudima koliko možemo. Želimo da spriječimo bilo kakav vid politikanstva i ubiranja jefitnih političkih poena i da pošaljemo jasnu poruku ljudima koji ovdje žive da je Foča otvoren grad za sve njene stanovnike i da nemaju razloga da brinu ni u kom pogledu“, rekao je Vukadinović.

Predsjednik Skupštine opštine Srđan Drašković navodi da na Medicinskom fakultetu u Foči studira oko 50 Bošnjaka, da neki od njih žive u Studentskom domu i da se nikada na bilo šta nisu požalili.

„Кreće turistička sezona, mi smo otvoreni da radimo i sarađujemo, ne interesuju nas priče od prije 30 godina. Medicinski fakultet upisuje strane turiste, dolaze nam ljudi iz Indije, Bangladeša, Nepala, Italije i  hoćemo da pošaljemo poruku da je Foča otvoren grad i da smo prevazišli probleme iz prošlosti“, rekao je Drašković.

On je pozvao Bošnjake da se, ukoliko postoje problemi, obrate opštinskim organima, ako je potrebno i njemu lično ili načelniku opštine, te da će im sigurno izaći u susret i pomoći.

(Izvor/Foto: RadioFoča)

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.