Isto kao i za penzionere

BORS traži jednokratnu pomoć za nezaposlene demobilisane borce

  • 16.09.2018. 19:15

Boračka organizacije Republike Srpkse nada se da će i nezaposleni demobilisani borci dobiti jednokratnu pomoć poput one koju su dobili penzioneri.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić pozdravlja odluku Vlade da se pripomogne najstarijima, ali kaže, oni koji su se borili za Republiku Srpsku moraju biti na prvom mjestu. 

"Smatramo da su bar oni koji su nezaposleni, ne samo da su zaslužili, nego da su u stanju određene socijalne potrebe, i da bi bilo sasvim normalno, pravedno i pošteno, odgovorno da su se prije svega njih sjetili", istakao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a. 

Za sada od pomoći ništa, odgovara ministar rada i boračko-invalidske zaštite. Milenko Savanović priznaje da trenutno nema mjesta u budžetu i za tu stavku.

"Mi ćemo vidjeti koji su to zahtjevi, u kom smislu su definisani i naravno da li postoji mogućnost. Kako ja sad znam, te mogućnosti u budžetu nema, ali što ne znači da se ne treba razgovarati, dogovarati i tražiti mogućnosti u vremenu koje dolazi", istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U organizaciji amputiraca "Udas" kažu da bi i njima dobro došla jednokratna pomoć, ali smatraju da je potrebnije osposobiti ih za rad kako bi sami sebi pomogli.

"Onima kojima treba dati pomoć, treba da se borimo da tim ljudima to i obezbjedimo, ali i da pokrenemo ljude da počnu da stvaraju i proizvode", naglasio je Željko Volaš, predsjednik UDAS-a. 

Premijerka odgovara da će demobilisani borci stariji od 65 godina dobijati mjesečnu naknadu u visini minimalne penzije. Podsjeća i da već postoji podrška kada je zapošljavanje u pitanju.

"Nekoliko programa za podršku pri zapošljavanju koji su upravo, većina njih, tretirala neke ranjive kategorije u društvu pa je tako bila namijenjena podrška demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, porodicama poginulih boraca i mnogo smo uspjeli da uradimo na tom planu", istakla je Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske.  

U BORS-u traže pomoć od 100 maraka, onoliko koliko su dobili penzioneri sa penzijom do 366 maraka.