Poboljšanje statusa boraca

BORS traži izmjene zakona

  • 13.10.2018. 19:16

Borci u Srpskoj ne odustaju od svojih zahtjeva. Uz Memorandum koji im je proljetos obećan, ali još nije potpisan, traže izmjene pojedinih zakona. Sve to da bi se, kako kažu u BORS-u, poboljšao status te populacije. Poručuju da će se odreći statusa koji dijele sa ostalim udruženjima ukoliko ne dođe do promjena.

"Mi ćemo sada morati da idemo na određena zakonska riješenja kroz Zakon o udruženjima i fondacijama, Zakon o pravima boraca i kroz Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. To su tri zakona koja će morati da pretrpe određene izmjene kada su u pitanju prava boračke populacije," saopšteno je iz BORS-a.

Izmjenama bi se, između ostalog, uredilo i pravo na naknadu odlikovanim borcima. Sa tim se slažu i ratni vojni invalidi. Kažu da svaka odluka mora imati zakonsko uporište.

"Memorandum koji se ne tiče samo RVI i te uredbe u memorandumu, tiče se i statusa naših saboraca, boraca, gdje je ratni staž trebalo da se prizna, da je on plaćen i da to bude zakonsko riješenje, izmjene zakona o PIO-u," rekao je Vojin Gušić, predsjednik odbora RVI BORS-a.

Zato će sa zahtjevima doći odmah po formiranju nove Vlade. Ministar rada Milenko Savanović odgovara da će on započeti posao, a uvjeren je da će biti završen. 

"Sve ono što zajedno procijenimo mi ćemo tražiti način da poboljšamo te odredbe. I ovaj memorandum koji je aktuelan, koji nije doveden do kraja, njega ćemo usaglasiti, ali to podrazumjeva da se prije toga otvori Zakon o udruženjima i fondacijama koji mora definisati jednu odredbu koja je definisana memorandumom. Dakle ništa nije sveto, ništa nije zakovano," rekao je Savanović.

Kaže da će uvesti odredbu prema kojoj će boračka organizacija, koja ima preko 51 odsto populacije proizašle iz rata, imati poseban status koji traže. Najbitniji dio posla je, kaže Savanović, završen. Podsjeća da 600 boraca koji imaju 65 godina starosti, ali nemaju osiguranih 15 godina staža, prima penziju u iznosu od oko 187 maraka. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.