"Respiratori za Srpsku"

Bolnici u Bijeljini predato sedam respiratora

  • 29.06.2020. 17:04

Ova akcija zaslužuje poštovanje svih građana, poručili su iz bijeljinske bolnice nakon što im je uručeno sedam respiratora koji su nabavljeni u okviru humanitarne akcije "Respiratori za Srpsku".

Sada ta zadrvstvena ustanova ima ukupno 20 uređaja za mehaničku ventilaciju. 

"Prije pandemije Bijeljinska bolnica je imala ispravnih sedam stacionarnih i jedan portabilni respirator. Tokom pandemije dobili smo pet stacionarnih respiratora i evo danas dobijamo još sedam stacionarnih respiratora iz Rusije", rekla je Milica Lovrić, v.d. direktor JZU Opšta bolnica "Sveti Vračevi"

Uređaji su nabaljeni u Rusiji, ukupno 50 komada u okviru akcije koju su, sredinom marta, pokrenule kompanije TRB i Elvako metpro.

"Sve ovo smo u suštini napravili da bismo u situacijama u kojima smo se zatekli bili ljudi. Ja sam ovdje u suštini samo pokretač akcije, međutim zahvalnost dugujemo i pravi heroiji su ljudi koji su za 3 dana skupili značajna sredstva. Ja mislim da se to nije desilo ni u regionu, a kamoli u BiH", istakao je Slaven Ristić, pokretač Humanitarne akcije "Respirator za Srpsku".

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio se na donaciji i na odnosu bijeljinskog Privrednog savjeta i privrednika koji su pomogli u ovoj teškoj situaciji.

"Kao što vidite, najveći dio sredstava, više od 2,3 miliona je upotrebljeno za kupovinu respiratora, a akcija se i zvala respirator. Još jedan dio sredstava je upućen za najneophodnije potrebe bolnice i Doma zdravlja, i još nekih 100.000 KM ima na računu ako bude još nešto zatrebalo", naglasio je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

"Ono što je veoma bitno za sve nas, za sve građane da kažem da nije bilo teško animirati privrednike sa područja grada Bijeljine. Svi su to svesrdno prihvatili, i sa velikim zadovoljstvom su se odazvali ovoj akciji", rekao je Milenko Stevanović, predsjednik Privrednog savjeta, Bijeljina.

Respiratori su kupljeni od jedne ruske kompanije za 2.305.080 KM. Raspoređeni su širom Republike Srpske - 10 Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, po sedam bolnicama u Bijeljini i Doboju, po šest Istočnom Sarajevu i Trebinju, po četiri Zvorniku i Gradišci, tri Prijedoru, Foči dva i jedan respirator bolnici u Nevesinju. U Akciji "Respirator za Srpsku", na račun Crvenog krsta u Bijeljini, uz čiju pomoć i podršku je realizovana, zaključno sa četvrtim majem prikpljeno je ukupno 2.649.876 KM.
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.