Bolnica Gradiška: Donacije EU premašuju 250.000 KM

  • 29.03.2021. 14:45

EU izdvojila je ukupno sedam miliona evra za podršku medicinskim ustanovama u BiH u borbi protiv virusa korona, od kojih je Bolnici Gradiška donirana medicinska i zaštitna oprema u vrijednosti većoj od 250.000 KM, što je znatno olakšalo rad medicinskih radnika u otežanim uslovima.

Bolnica u Gradišci postala je regionalni centar za borbu protiv virusa korona, u kojoj se, osim građana ovog grada, liječe i stanovnici susjednih opština - Srpca, Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada i Laktaša.

"Imali smo nekoliko slučajeva zbrinjavanja stranih državljana oboljelih od kovida, ne samo susjednih država Hrvatske i Srbije, nego i pacijente iz Irana i Pakistana", kaže direktor gradiške bolnice Rajko Dodik.

Uz dobru organizaciju, posvećenost i timski duh, značajna podrška Bolnici u Gradišci jeste i pomoć u medicinskoj i zaštitnoj opremi koju je donirala EU u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv virusa korona, a kojeg sprovodi Razvojni program UN /UNDP/ u BiH.

"Svi uređaji pristigli kroz donaciju EU - od monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, rendgena, respiratora, ultrazvučnog aparata - koriste se svakodnevno u Јedinici intenzivnog liječenja u Bolnici Gradiška, što govori o potrebi i značaju istih", naglašava Dodik.

Medicinski radnici gradiške bolnice optimistično gledaju na nastavak borbe protiv virusa korona, uz poziv svim građanima da se pridržavaju svih propisanih mjera da bi zaštitili sebe i svoje bližnje.

Načelnik pulmologije i kovid odjeljenja ove bolnice Branka Milošević rekla je da je ponosna na svoj tim i navodi da su do sada zbrinuli gotovo 800 pacijenata zaraženih virusom korona.

Ona je dodala da su sada vrlo dobro organizovani, ali da njen posao ne prestaje kada se završi smjena.

"Nažalost, nisam u mogućnosti ugasiti telefon uopšte. Moram biti stalno dostupna svojim ljekarima i sestrama na odjeljenju. Čak i kada sam na godišnjem odmoru, nemoguće je ne javiti se na telefon", navela je ona.

Miloševićeva je istakla da je kovid nešto o čemu su svi zdravstveni radnici morali neumorno da uče, traže nove načine da se izbore sa pandemijom - od dvadesetdevetogodišnjeg specijalizanta Aleksandra Šiljka, do glavne sestre kovid odjeljenja Darinke Grujičić, koja ima 35 godina radnog iskustva.

Prvi radni dan mladi ljekar Šiljak sigurno je zamišljao drugačije. Specijalizant oftalmologije, dan nakon otvaranja kovid odjeljenja bolnice u Gradišci, polovinom marta prošle godine, prekida specijalizaciju, vraća se u rodni grad i postaje dio medicinskog tima. Tu je i danas, godinu dana od početka pandemije.

"S obzirom na to da se susrećemo sa jako teškim upalama pluća, ti pacijenti nerijetko primaju i do 30 litara kiseonika u minutu. Živimo za dane kada su oporavljeni, spremni da idu kući", rekao je Šiljak.

Glavna sestra Darinka Grujičić objasnila je da je cilj jednostavan, a to je da što veći broj pacijenata dobije tešku borbu sa opakim virusom, a pri tome da zdravstveni radnici sačuvaju sopstveno zdravlje.