"Roma Action"

Bolji uslovi života za 140 romskih porodica u BiH

16:33, 23.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Za 140 romskih porodica na području Tuzle, Zenice, Bijeljine, Gračanice, Zavidovića, Kaknja, Banovića, Modriče i Brčkog obezbijeđeni su stanovi u okviru druge faze projekta "Roma Action", u vrijednosti većoj od 2,8 miliona evra.

Ovaj projekat finansirala je EU sa 2,5 miliona evra, dok su ostala sredstva obezbijedile lokalne vlasti. 

Rekonstruisane kuće ili novoizgrađene zgrade za socijalno stanovanje obezbijeđene su za 652 člana romskih porodica, od kojih je najmanje 320 djece, saopšteno je iz humanitarne organizacije "Hilfsverk Austrija internešnel", koja je sprovela ovaj projekat. 

Projekat je poboljšao životne uslove za više od 200 romskih porodica kroz infrastrukturne intervencije, ali i ojačao ekonomsko uključenje Roma promocijom registracije građana, te pristupom obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti. 

Šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark rekao je danas na završnoj konferenciji, na kojoj je predstavljen projekat, da se Romi i dalje suočavaju sa mnogobrojnim poteškoćama - nedostatkom posla, obrazovanja i zdravstvene zaštite, zbog čega je Unija uložila dodatne napore kako bi olakšala njihovu integraciju u društvu. 

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac naglasila je da su u fokusu ovog projekta bile najugroženije romske porodice sa područja koja su pogođena poplavama. 

Direktor humanitarne organizacije "Hilfsverk Austrija internešnel", za BiH Suzana Јašarević navela je da je, zahvaljujući sredstvima EU i BiH, implementirano više od 5,8 miliona evra pomoći u okviru dvije faze ovog projekta, te da su trajno poboljšani uslovi života za više od 280 romskih porodica.