"Roma Action"

Bolji uslovi života za 140 romskih porodica u BiH

  • 23.10.2018. 16:33

Za 140 romskih porodica na području Tuzle, Zenice, Bijeljine, Gračanice, Zavidovića, Kaknja, Banovića, Modriče i Brčkog obezbijeđeni su stanovi u okviru druge faze projekta "Roma Action", u vrijednosti većoj od 2,8 miliona evra.

Ovaj projekat finansirala je EU sa 2,5 miliona evra, dok su ostala sredstva obezbijedile lokalne vlasti. 

Rekonstruisane kuće ili novoizgrađene zgrade za socijalno stanovanje obezbijeđene su za 652 člana romskih porodica, od kojih je najmanje 320 djece, saopšteno je iz humanitarne organizacije "Hilfsverk Austrija internešnel", koja je sprovela ovaj projekat. 

Projekat je poboljšao životne uslove za više od 200 romskih porodica kroz infrastrukturne intervencije, ali i ojačao ekonomsko uključenje Roma promocijom registracije građana, te pristupom obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti. 

Šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark rekao je danas na završnoj konferenciji, na kojoj je predstavljen projekat, da se Romi i dalje suočavaju sa mnogobrojnim poteškoćama - nedostatkom posla, obrazovanja i zdravstvene zaštite, zbog čega je Unija uložila dodatne napore kako bi olakšala njihovu integraciju u društvu. 

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac naglasila je da su u fokusu ovog projekta bile najugroženije romske porodice sa područja koja su pogođena poplavama. 

Direktor humanitarne organizacije "Hilfsverk Austrija internešnel", za BiH Suzana Јašarević navela je da je, zahvaljujući sredstvima EU i BiH, implementirano više od 5,8 miliona evra pomoći u okviru dvije faze ovog projekta, te da su trajno poboljšani uslovi života za više od 280 romskih porodica.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.