U toku izrada strategije za starija lica

Bogdanić: Ministarstvo pojednostavilo proceduru za rehabilitaciju i banjsko liječenje penzionera

  • 01.07.2018. 15:40

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da je Ministarstvo pojednostavilo proceduru za rehabilitaciju i banjsko liječenje penzionera i da je u toku izrada strategije za starija lica u Srpskoj.

"Nastojima da, koliko god je to moguće, prilagodimo pristupačnost zdravstvene zaštite za penzionere kako u samim ustanovama, tako i pomagalima, lijekovima i svemu ostalom", rekao je Bogdanić i najavio podršku penzionerima i u narednom periodu. 

On kaže da resorno ministarstvo ima razumijevanje za penzionere, a saradnju sa Udruženjem penzionera Republike Srpske ocijenio je odličnom. 

"Doprinosi na zdravstveno osiguranje za penzionere iznose jedan odsto, a njihova prava i korištenje zdravstvenih usluga u svim zdravstvenim ustanovama jednaka su kao i za radnike koji plaćaju mnogo više", rekao je Bogdanić na izletištu Solila na planini Borja kod Teslića, gdje je prisustvovao druženju penzionera. 

Predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj kaže da je penzionerska populacija naklonjena predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović, što je rezultovalo međusobno dobrom saradnjom. 

On je najavio da bi do kraja godine moglo biti još intervencija na povećanju iznosa penzija. 

Predsjednik Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić kaže da je danas u zemljama regiona i Evrope odnos broja zaposlenih radnika i penzionera daleko manji nego prije 90-tih godina prošlog vijeka kada je iznosio tri na prema jedan. 

"Trenutno na prostoru bivše jugoslavije imamo nešto više od 5.000.000 korisnika prava na penziju, a nešto manje od 6.500.000 osiguranika", naveo je Milić. 

On kaže da je od 2015. godine, nakon svjetske ekonomske krize, taj trend opadanja zaustavljen, a evidentiran je rast zaposlenih u odnosu na penzionere. 

Predsjednik Opštinskog odbora penzionera Teslić Mile Đurić rekao je da se današnjem trećem druženju odazvalo se oko 2.000 penzionera sa područja opština Teslić, Petrovo, Kotor Varoš i Čelinac. 

Predstavnici udruženja penzionera položili su vijenac na spomenik za 12 boraca Prvog bataljona Pete kozaračke brigade, koji su poginuli braneći stanovništvo koje se povlačilo tokom Šeste neprijateljske ofanzive u Drugom svjetskom ratu. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић