Sastanak u Novog Gradu

Bisera Turković tvrdi: Trgovska gora nije definitivna lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada

  • 29.09.2020. 19:42

Trgovska gora nije definitivna lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada, uvjerava danas u Novom Gradu Bisera Turković, ministar spoljnih poslova BiH, objašnjavajući da je tako razumjela hrvatskog kolegu sa kojim se juče sastala u Zagrebu. 

Itekako je razumjela novskog načelnika koji joj je rekao da se godinama bore protiv te odluke i da ne žele odlagalište 800 metara od centra grada. 

Turkovićeva im je danas rekla da je ipak za ekspertski tim koji bi se bavio tim pitanjem, istog onog čije je formiranje skidala sa dnevnog reda sjednica Savjeta ministara. Tada je govorila da nije potreban, danas se stiče utisak da nije bila zadovoljna ljudima koji su predloženi. 

"Ministar je predložio formiranje ekspertskog tima koji bi se sastojao od 22 čovjeka, člana, ne znam da li smijem reći eksperta. Ono na čemu insisitramo je da se još jednom provjeri sastav tog tijela. Da u tom tijelu imamo veliki dio ljudi ili koji jako poznaju ovu regiju ili su eksperti u oblastima koje se tiču ove problematike", kaže Turkovićeva.

U Novom su Biseri Turković rekli da stručnjaka ima i da neće odustati, pogotovo sada kada su i hrvatski zvaničnici, konačno, počeli o tome da razgovaraju nakon posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Zagrebu. Načelnik kaže da imaju materijala za borbu.

"Dosta je elemenata u dokumentima koje je donijela Vlada Hrvatske i Sabor u kojima je jasno izdefinisano da nisu poštovani kriterijumi prilikom izbora samih lokacija", kaže Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada.

Espokonvencija, koja brani takve objekte na međudržavnim granicama, jedan je od način na koji odluka može da se ospori. Važno je da se ne odustane.

Iz ekološkog udruženja Grin tim kažu da je jako važno da su se stvari pomjerile sa mrtve tačke. Imali su uvid u dokumentaciju sa hrvatske strane po kojoj je jasno i nedvosmisleno da će bivša kasarna Čerkezovac biti lokacija odlagališta. Sada to samo treba da bude i ozvaničeno i zato, kažu, treba što prije djelovati.

Na opasku da je Bisera Turković rekla da to ipak nije definitivna lokacija, u Grin timu odgovaraju da su se oni uvjerili u suprotno.

"Imamo prethodnu situaciju uticaja na okolinu, nacionalni program, strategije Hrvatske, svi jasno targetiraju Trgovsku goru", kaže Mario Crnković, "Grin tim" Novi Grad.

Ne dolazi u obzir i nećemo odustati, kažu Novljani. Sada su dobili i vjetar u leđa.

U Zagrebu bi trebalo da se sastanu Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa ministrom privrede i održivog razvoja, Tomislavom Ćorićem. S njim je juče o Trgovskoj gori razgovarao Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Zagrebu, što je direktna posljedica posjete srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika Hrvatskoj.