Radnici nemaju za život

Bileću preplavilo smeće: Komunalci štrajkuju već sedam dana

  • 05.03.2019. 19:38

Bileću je preplavilo smeće. U kontejnerima i kantama još odavno nema mjesta, jer su komunalci u ovoj opštini već sedam dana u štrajku. Prizori neodvezenog smeća mogu se vidjeti na svakom koraku u Bileći. Građani kažu da se plaše zaraze.

Građanima se komunalci izvinjavaju, ali kažu metlu neće uzeti dok ne dobiju platu. I dalje se žale da nemaju za osnovne životne potrebe.

"Puno smeća, kontejneri, ulice, ma sve puno smeća ali i meni gazda traži kiriju". kaže Jadranka Andžić, radnik JP "Komus" Bileća.

"Samo se gomila smeće, nama dodatni posao, ali nije to problem nikakav, mi ćemo izdržati u tome i radićemo danonoćno ako treba, mi ćemo počistiti ono što je naš posao ali nije posao opštine da nam koči te pare", smatra Dobroslav Kašiković, radnik JP "Komus" Bileća.

U kasi bilećkog „Komusa“ nema ni marke, a dugovi se samo gomilaju kažu rukovodioci. Svu krivicu prebacuju na bilećku administraciju, koja im redovno ne plaća njihove usluge koje mjesečno iznose oko 28.000 maraka. 

"Ta sredstva koja od njih dobijamo su 50% sredstava naših prihoda. Bez njihove pomoći mi ne možemo da funkcionišemo", rekao je Milan Vučinić, v.d. direktora JP "Komus" Bileća.

"Sada više nisu u pitanju plate, došao je u pitanje i rad preduzeća. Imamo duga goriva 55.000-60.000 maraka za gorvo a 30.000 maraka ostalih dobavljača", izračunao je Savo Sudžum, predsjednik sindikata JP "Komus" Bileća.

I dok su u "Komusu" ljuti na bilećke vlasti, načelnik je ljut na komunalce. Kaže za ovakav haos u gradu neko će odgovarati, slijede sankcije.

"Neko će snositi sankcije za ovo, štrajk je preuranjen ako ništa njima se plaća odvoz smeća, što nisu smeće vozili nisu trebali zelene površine ali smeće se moralo odvoziti. Nadam se da ćemo ovih dana riješiti pitanje komunalnog koji će mi odgovarati za sve ovakve i slične stvari što se dešavaju", poručio je Miljan Aleksić, načelnik opštine Bileća.

Plata će biti uplaćena koliko je sutra, kaže Aleksić. On objašnjava da se ta jedna plata ne duguje samo njima već i ostalima koji su na opštinskom budžetu. Para trenutno ima jer je prodata stara zgrada bilećke administracije, kaže načelnik Miljan Aleksić.

Тагови: