Beograd

Bilećani osvojili drugo mjesto u kvizu "Nemanjići"

  • 25.01.2020. 21:53

Osnovci iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca pobjednici su velikog međunarodnog kviza "Nemanjići", organizovanog povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koje je održano u Beogradu, a drugo mjesto osvojilo je troje osnovaca iz Bileće.

U finalu kviza koji je održan u Narodnoj biblioteci Srbije pobijedila je tročlana ekipa Osnovne škole "Velizar Stančivić Korčagin" iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca.

Drugo mjesto osvojio je tim "Mladi istoričari", učenici Osnovne škole "Petar Drugi Petrović Njegoš" iz Bileće Dragana Vujović, Pavle Mihić i Ana Medan.

Bilećki osnovci nastupili su pod mentorstvom profesora istorije Milenka Kešelja.

Finalistima kviza obratio se vikar patrijarha Irineja, episkop remezijanski Stefan koji je poručio da njihova imena svi treba da zapamte, te izrazio uvjerenje da će ova djeca daleko dogurati.

"Sva djeca koja su se takmičila su pobjednici. Vas šestoro ste posebno veliki, samo pokažite koliko znate i koliko ste se trudili da postignete što bolje rezultate, a nemojte biti konkurencija jer svi smo mi pravoslavni hrišćani i svi smo jedno", istakao je episkop Stefan.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je kviz "Nemanjići" sjajan projekat u kome je učestvovalo više od 330 učenika iz 11 zemalja, a cilj je očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

On je napomenuo i da je organizovan u godini u kojoj se obilježava 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve što je prilika da se podsjeti istorije i svega onoga što je loza Nemanjića uradila za srpski narod.

"Danas ne možemo govoriti o Srpskoj pravoslavnoj crkvi ako ne govorimo o svetosavskoj crkvi, jer je Sava Nemanjić uspostavio Crkvu, a njegov otac Nemanja srpsku državu. Podsjećanjem na Nemanjiće, ponovo se podsjećamo da nam je najvažnije da čuvamo nacionalni identitet, pismo, jezik, kulturu i tradiciju, jer ćemo na taj način obezbijediti budućnost svom narodu na ovim prostorima", naglasio je Cicović.

Više od tri stotine škola iz Republike Srpske, regiona i dijaspore učestvovalo je na prvom Međunarodnom kvizu "Nemanjići", najmasovnijoj vaspitno-edukativnoj manifestaciji namijenjenoj mladima od 10 do 15 godina iz Republike Srpske, Srbije, regije i srpske dijaspore širom svijeta.

Kviz je organizovala Fondacija "Mir Božiji" u saradnji sa partnerskim organizacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja, podršku naučnih krugova, kao i vlada Srbije i Republike Srpske.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.