Sastanak vlasti USK i Mektića

Bihać: Zatvaraju se "Bira" i "Miral", traži se nova lokacija za migrante

18:12, 23.04.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
U Ministarstvu bezbjednosti BiH okončan je dvosatni sastanak između Dragana Mektića, ministra bezbjednosti i predstavnika vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem prilikom kojeg je doneseno nekoliko važnih odluka, uključujući određivanje nove lokacije za prihvat migranata.

Uz Mektića su bili i predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH, UNHCR-a i IOM-a, a iz Krajine su pored ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića i policijskog komesara Muje Koričića došli gradonačelnici Bihaća Šuhret Fazlić i Cazina Nermin Ogrešević. 

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića, u Sarajevu nemaju rješenje za krajiški problem sa migrantima, ali se kroz polemički razgovor došlo do stava i činjenice da vlast u Krajini neće popustiti oko donesenog zaključka Vlade USK o zatvararanju migrantskih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši. 

Istovremeno, pao je dogovor da Gradsko vijeće (GV) Bihać u najskorije vrijeme, već početkom maja, odredi novu lokaciju za migrantski centar van naseljenih mjesta i bliže granici sa Hrvatskoj.

"IOM je mišljenja da treba zadržati ova dva centra i čak otvoriti treći u koji bi se primali migranti koji neprestano stižu što smo mi odbili", kaže za Klix.ba ministar Kljajić. 

On je kazao kako se u Biru i Miral neće primati novi migranti, a čim bude u funkciji nova lokacija ona će se puniti novopridošlim migrantima i onima koji u međuvremenu napuste Biru i Miral.

"Migranti svakodnevno napuštaju ove centre tražeći načine da pređu granicu i koji god od njih bude pronađen u gradu biće prebačen na novu lokaciju koju odredi GV Bihać", objasnio je Kljajić.

Objasnio je da će se formiranjem novog prihvatnog centra koji bi bio blizu hrvatske granice i svakodnevnim pražnjenjem Bire i Mirala ova dva centra u relativno kratkom roku isprazniti čime će se smanjiti migrantski pritisak na urbane dijelove Bihaća i Velike Kladuše. Blizina granice sa Hrvatskom opredijelila je migrante da kontinuirano dolaze i nastanjuju se u ova dva grada. Odavde traže najbolje opcije da ilegalno pređu hrvatsku granicu na putu ka "boljem životu" u EU.