Sertifikat

BiH prva u regionu sa oznakom "Bez GMO"

  • 21.05.2019. 12:32

BiH je prva zemlja u regionu koja je sertifikovala i označila proizvode regionalnom oznakom kvaliteta "Bez GMO (genetski modifikovanih organizama) proizvedeno", koja garantuje da je cijeli proces kontrolisan i sertifikovan po standardu za Dunavski region.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović rekao je danas da osvajanje proizvodnje sa ovom oznakom predstavlja veliki napredak kojim se proizvođačima omogućava da budu obaviješteni da proizvod ne sadrži GMO i da biraju takav proizvod. 

"Ovo znači i da proizvođači iz BiH postaju konkurentni na evropskom i regionalnom tržištu", rekao je Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu, navodeći da su prvi proizvođači sa proizvodima sa oznakom "Bez GMO" brčanski "Bimal" za biljno ulje, te kompanija "Bingo" za jaja svoje robne marke. 

Šarović je podsjetio da je BiH zajedno sa 14 zemalja Dunavskog regiona učestvovala u razvoju "Bez GMO standarda". 

On je istakao da ovaj veliki projekat u BiH ne bi mogao biti implementiran bez podrške svih nadležnih institucija u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Brčko distriktu, te agencija na nivou BiH. 

"BiH je uspostavila pravila koja se primjenjuju za proizvodnju, kontrolu, sertifikovanje i označavanje proizvoda bez GMO supstanci i prvi smo u regionu u tome", rekao je Šarović. 

Mario Beus iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH naglasio je potrebu da se u BiH povećavaju površine pod genetski nemodifikovanom sojom, čime bi se zaštitila domaća proizvodnja i potrošačima omogućilo da biraju domaće i zdravo. 

On je naveo da se, kada se govori o genetski modifikovanoj hrani, najčešće misli na soju koja se koristi kao hrana za životinje, navodeći da je u Evropi i BiH 85 odsto životinja hranjeno GMO sojom, koja je jeftinija od nemodifikovane. 

"BiH i cijela Evropa uvozi i koristi velike količine GMO soje, uglavnom iz Argentine i Brazila", upozorio je Beus. 

On je naveo da se u posljednjih pet godina proizvodnja soje u BiH utrostručila i da iznosi oko 20 hiljada tona godišnje, ali da su potrebe pet puta veće od proizvodnje. 

Direktor Agencije za bezbjednost hrane DŽemil Hajrić rekao je da je ova agencija uz punu podršku Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i FBiH, implementirala smjernice koje regulišu način proizvodnje i kontrole proizvodnje proizvoda koji se označavaju "Bez GMO", te drugu vrstu smjernica koja definiše način označavanja takvih proizvoda. 

"Ovakva vrsta proizvodnje daje dodatnu vrijednost proizvodima, a imajući u vidu da su peredarska industrija i proizvodnja jaja u BiH u velikom zamahu, otvara se dodatna šansa za sertifikovane proizvode BiH na tržištu EU i regiona", zaključio je Hajrić. 

Nataša Pucar iz kompanije "Bimal" iz Brčkog istakla je da oznaka "Bez GMO" na proizvodima ove kompanije predstavlja veliku šansu za njih i značajan izbor za potrošače. 

Navodeći da su još od 2002. godine kao kompanija opredijeljeni za proizvodnju bez GMO, ona je rekla da je ovo prvi put da su se stekli uslovi da se ova proizvodnja obilježi. 

Pucareva je dodala da, osim ulja "Bimal", kompanija proizvodi i sojin lecitin, te sačmu koja se koristi za ishranu stoke, a što se direktno odražava i na proizvodnju jaja, mesa i mlijeka, u ovom slučaju bez GMO dodataka. 

Edin Ibrahimović iz kompanije "Bingo" rekao je da otvaranjem tržišta za proizvode bez GMO ova kompanija želi da potrošačima omogući izbor kvalitetnih domaćih proizvoda, ali i da ohrabri druge proizvođače za ovakvu vrstu proizvodnje.  

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.