Bez "vožnje na svoju ruku"

BiH dobija Pravilnik o upotrebi dronova

  • 03.08.2018. 19:21

Oni koji su do sada koristili dronove "na svoju ruku", više to neće moći. BiH Pravilnik o upotrebi dronova samo što nije usvojen. 

Konačno je i upotreba dronova morala da se dovede u red, kažu u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH. Dronovi su postali sve popularniji, naročito za snimanje raznih skupova gdje je bilo više incidenata  zbog nepravilne upotrebe dronova. 

Banjalučanin Marko Živanić već nekoliko godina dronom snima razne proslave. Uvijek je kaže, dobro pazio, pa incidenata nikad nije bilo. Ipak, dronom ne može tek tako da se upravlja, pa će pravilnik dobro doći, kaže Živanić. 

"Svakako je neka vrsta pravilnika morala biti donesena na našem prostoru. Na mene to neće uticati, ja sam svakako i planirao da se prijavim kao vlasnik drona i mislim da je to dobra stvar za razvoj industrije. Ne bih volio da taj pravilnik ograničava amatere koji bi voljeli da uđu u ovaj svijet drona i bespilotnih letjelica", rekao je Marko.

Najmlađi pilot drona prema pravilniku neće moći da bude mlađi od 16 godina. Takođe, kod specifičnih kategorija operacija dronom pilotima će trebati dozvola Direkcije za civilno vazduhoplovstvo. Dozvola će trebati i onda kad dron bude letio izvan vidnog polja pilota. 

U kategoriji manjeg rizika letenja drona neće biti dozvoljeno letenje iznad ljudi, životinja, vozila, puteva kao ni iznad skupa ljudi na udaljenosti manjoj od 50 metara od drona. Ošrtija pravila neophodna su zbog bezbjednosti, kažu u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BIH.

"Ovim pravilnikom definisaće se uslovi koje je neophodno ispuniti da bi operator drona upravljao dronom u vazdušnom prostoru BIH. Ovim pravilnikom definiše se ko, kad i gdje i u koje namjene može koristiti dronove u Vazdušnom prostoru BIH", kaže Aleksandar Lalović, iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

BiH se za pravilnik odlučila nakon što je Evropski parlament u junu ove godine glasao o zajedničkim pravilima u području civilnog vazduhoplovstva. 

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)