Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

BiH bez vidljivog napretka u borbi protiv korupcije

12:06, 07.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
U BiH nema vidljivog napretka u borbi protiv korupcije, koja je zahvatila sve pore društva, što utiče na poboljšanje života građana, istaknuto je danas na konferenciji koju je u Sarajevu organizovala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Direktor Agencije Hasim Šabotić rekao je novinarima da je sve manje spremnosti građana da prijavljuju korupciju zbog nepovjerenja u institucije, straha od posljedica, te da Agencija nema mehanizme da zaštiti one koji prijavljuju korupciju.

"Od 2014. godine do danas bilo je 467 prijava sa indicijama koruptivnog ponašanja. U prvoj polovini ove godine bilo ih je 67. U 90 odsto slučajeva prijava korupcije Agencija prosljeđuje nadležnim tužilaštvima", istakao je Šabotić.

Prema njegovim riječima, situacija je takva da najkorumpiraniji ocjenjuju one koji bi trebalo da se bore protiv korupcije.

"Agencija se sama ne može suprotstaviti problemu korupcije. Potrebna je pomoć izvršne vlasti, koja mora da pređe sa riječi na djela", naglasio je Šabotić.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark smatra da je krajnje vrijeme da Parlamentarna skupština BiH usvoji zakon o sukobu interesa.

"BiH treba da ostvari kredibilne rezultate u procesuiranju predmeta korupcije na najvišem nivou. Korupcija, zajedno sa vladavinom prava, mora biti navedena kao jedan od prioriteta i predstavljati istinsku obavezu BiH, koja će morati da ispuni uslove koji će da budu navedeni u mišljenju Evropske komisije u proljeće 2019. godine", rekao je Vigemark.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton istakao je da se u borbi protiv korupcije ne može ništa uraditi, bez obzira na dobro zakonodavstvo, ako se ne uključe lideri svojim primjerom.

Navodeći da je u proteklom periodu napravljen napredak u borbi protiv korupcije, koji je vezan za donošenje zakona o parlamentarnom nadzoru, Berton je kao pozitivan primjer naveo da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen Zakon o zviždačima.

Zamjenik ambasadora SAD u BiH Elen Džermejn rekla je da SAD pozivaju vlasti u BiH da prestanu sa odugovlačenjem i preduzmu konkretne korake u borbi sa korupcijom, kao i odgovornost za budućnost BiH i njenih građana.

"Korupcija nagriza BiH, usporava njen razvoj, podriva njen potencijal za pristupanje EU i ugrožava napredak na poboljšanju života prosječnih građana", naglasila je Džermejn, poručivši da su potrebni stroži zakoni u oblasti sukoba interesa.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild smatra da je vrijeme za ozbiljne reforme u oblasti borbe protiv korupcije, koja je i dalje jedan od najvećih izazova za BiH na njenom putu evroatlantskih integracija.

Sličnog stava je i italijanski ambasador u BiH Nikola Minasi, koji je pozvao nove vlasti u BiH da nastave da pomažu institucije u borbi protiv korupcije.

Vršilac dužnosti direktora Transparensi internešnela Ivana Korajlić rekla je da je u proteklih godinu dana jedini napredak bio u transparentnosti same korupcije.

"Imamo još otvorenije zloupotrebe javnih sredstava, još otvoreniji nepotizam, klijentelizam, korupciju u svakom segmentu društva i još otvorenije političke pritiske na rad institucija, koje bi trebalo da se bore protiv korupcije, kao što je pravosuđe. Veliki dio korupcije je legalizovan i ne smatra se nečim nezakonitim", tvrdi Korajlićeva.

Današnja konferencija organizovana je povodom 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.