Duško Milunović

Bez pravde za zločine nad Srbima u zapadnoj Krajini 24 godine

  • 08.10.2019. 11:40

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je danas povodom predstojećeg obilježavanja 24 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini, da za te zločine još niko nije osuđen i da takvo stanje mora da se promijeni.

"Pristup Tužilaštva BiH u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima je selektivan. Ne provode se postupci protiv odgovornih koji su počinili ratne zločine nad Srbima i takvo stanje mora da se promijeni", rekao je Milunović.

On je naveo da će u Mrkonjić Gradu u četvrtak, 10. oktobra, biti obilježene 24 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini kada su u jesen 1995. godine pripadnici HVO-a i takozvane Armije BiH sa vjekovnih ognjišta protjerali 120.000 Srba iz 13 zapadnokrajiših opština i počinili stravične zločine.

"Na ovom području počinjen je ratni zločin, prekršena su sva pravila ratovanja i norme međunarodnog ratnog prava i još niko za te zločine nije osuđen", rekao je Milunović.

On je podsjetio da su združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH potpomognute dejstvima NATO-a izvršile napad na položaj VRS i izvršili agresiju na zapadnio dio Republike Srpske u kojoj su zauzeli opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

"Sa vjekovnih ognjišta protjerano je oko 120.000 Srba, a u zločinačkoj akciji ubijeno je 2.011 srpskih vojnika i civila. Od tog broja 659 ubijenih bili su civili, među kojima 240 žena i 14 djece", naveo je Milunović.

On je rekao da je na zauzetoj teritoriji opljačkana sva imovinu, a zatim uništen najveći broj stambenih objekata, dok se materijalna šteta samo u Mrkonjić Gradu procjenjuje na 680 miliona KM.

"Na ovom području ostavili su iza sebe 38 masovnih grobnica od kojih je najveća u Mrkonjić Gradu iz koje je ekshumiran 181 srpski vojnik i civil", naveo je Milunović.

Milunović je istakao da nisu osuđeni pripadnici regularnih jedinica Hrvatske vojske koje su počinile masovne zločine nad srpskim civilima, kao ni pripadnici HVO-a i takozvane Armije BiH.

Milunović je podsjetio da se vodi sudski postupak protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, te da su zabilježeni mnogi video-snimci o zločinima koji su počinjeni nad srpskim vojnicima i civilima.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da je organizator obilježavanja Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Program obilježavanja počinje u 11.30 časova kada će biti služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježju masovne grobnice na Gradskom groblju u Mrkonjić Gradu.

U 12.30 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika i polaganje vijenaca na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Mrkonjić Grada u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином