Duško Tadić

Besplatni udžbenici - ulaganje u buduće generacije

  • 22.01.2019. 11:59

Inicijativa da se osnovcima u Republici Srpskoj obezbijede besplatni udžbenici značajna je za sve građane, a njeni potpisnici smatraju da je od interesa za Srpsku da se ulaže u znanje onih koji su budućnost Republike, rekao je Srni jedan od pokretača ove inicijative Duško Tadić.

Tadić je naveo da osnovnu školu, koja je obavezna, u Republici Srpskoj pohađa 91.500 učenika, te da je cijena jednog kompleta udžbenika u iznosu od 86 do 188 KM.

"Ugrubo procjenjujemo da je u prosjeku za besplatne udžbenike svim osnovcima u Republici Srpskoj potreban iznos između deset i 12 miliona KM, a novac bi se obezbijedio iz budžeta Republike Srpske", naveo je Tadić, te istakao da novac nije državni nego se uglavnom prikuplja od poreskih obveznika.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske krajem prošle godine usvojila budžet Srpske za ovu godinu u iznosu od 3,256 milijardi KM.

"Da bi se nabavili svi udžbenici za svu djecu svih osnovnih škola u Republici Srpskoj potrebno je 0,34 odsto budžeta Srpske. Mislim da se određenim alokacijama i uštedama ovaj iznos može odvojiti", rekao je Tadić.

Tadić je napomenuo da nije riječ o doslovno besplatnim udžbenicima, te pojasnio da je ideja da udžbenici budu besplatni za djecu, a da cijena bude raspoređena među poreskim obveznicima.

"Poenta je da tražimo od Vlade da obezbijedi besplatne stvari školarcima - našim vlastitim novcem. Na kraju, ovo je odličan potez za učvršćivanje pozicije svima koji odlučuju o raspoređivanju novca građana, jer pokazuju brigu za narod, a ne vade novac iz svog džepa", pojasnio je Tadić.

Prema njegovim riječima, inicijativu za besplatne udžbenike za sve osnovne škole u Srpskoj potpisalo je više od 4.600 građana za sedam dana, koliko je trajalo prikupljanje potpisa.

"Јedan broj građana je potpisom svjesno izjavio volju ali, iz razumljivih razloga, nije upisao svoj matični broj, broj lične karte ili je, vjerovatno u žurbi, ostavio nepopunjena druga polja. Međutim, upravo zato što imamo ovoliko potpisa kao izjavu volje i pozitivne komentare i pohvale ne brinem da će broj potpisa biti sporan", rekao je Tadić.

Imajući u vidu da će poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske na narednoj sjednici razmatrati Prijedlog zaključka u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj, Tadić je izrazio nadu da će ovaj sastav poslanika prepoznati ovu građansku inicijativu kao nešto što je od interesa za sve građane i da će se svi uključiti u pronalazak najboljeg mogućeg rješenja.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je ranije da je resorno ministarstvo analiziralo koje mogućnosti postoje za sprovođenje ove inicijative.

"Tražili smo načine kako to možemo uraditi, ne samo zbog finansija i izdvajanja sredstava, nego i da vidimo na koji način možemo praviti opravdanost u smislu kome su ti beslatni udžbenici zaista potrebni, a kome nisu", navela je Trivićeva.

Trivićeva je podsjetila da se u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske već izdvajaju sredstva za finansiranje udžbenika za odlične đake svih viših razreda.

"Osim toga, kada budemo pristupili izradi socijalne karte, to će biti parametri kojim su to učenicima potrebne određene subvencije", rekla je Trivićeva.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Srni je rečeno da se od školske 2007/2008. godine obezbjeđuju besplatni udžbenici za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola.

"U školskoj 2018/2019. godini besplatni udžbenici obezbijeđeni su za 9.741 učenika prvog i 9.707 učenika drugog razreda osnovnih škola, za šta su izdvojena sredstva u iznosu od 1.011.900 KM", naveli su iz resornog ministarstva.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина