Natalija Trivić

Besplatni udžbenici mogući tek od sljedeće godine

  • 25.01.2019. 19:38

Da svi osnovci u Srpskoj, njih  89.645 dobiju besplatne knjige, bilo bi potrebno obezbijediti oko 11,5 miliona maraka, izračunali su to u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. Za sada nema sredstava da Inicijativa o besplatnim udžbenicima bude sprovedena u djelo. Budžetom za ovu godinu planirano je 980 hiljada maraka za besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, što je praksa od 2007.godine. 

"Ono što je realno i izvjesno jeste da svaki vid iskoraka u ovom pravcu moguć je sa prvim januarom 2020. godine, sa usvajanjem novog budžeta," rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Rpublike Srpske.  

Željka Bubotić majka je troje djece, dvoje školaraca. Samo za komplete knjiga za sedmi i četvrti razred prošle jeseni izdvojila je više od 300 maraka. Kaže besplatni udžbenici za osnovce bila bi velika pomoć za kućni budžet. 

"Nama kao roditeljima, ja smatram da bi to bilo od velikog značaja, udžbenici. Onda nama preostaje da se školski pribor kupi i djecu da spremimo kao roditelji u školu, da ne moraju da idu bez patika, bez jakne, da bi im  obezbjedili udžbenike.Idemo na rate, udžbenike uzimamo na rate, uzimamo polovne udžbenike, tako između roditelja. Svašta nešto radimo da bi uspjeli, da, i postigli," kaže Bubotićeva. 

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske od 2007. godine obezbjeđuje udžbenike za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece. Do sada je za ovu namjenu izdvojeno oko 1,9 miliona maraka. Besplatne knjige učenicima obezbjeđuju i lokalne zajednice u skladu sa socijalnim statusom. U Ministarstvu prosvjete kažu da je u toku prikupljanje podataka sa terena o tome koje lokalne zajednice i za koju kategoriju djece izdvajaju sredstva za ovu namjenu, kako bi se izbjeglo preklapanja nabavke udžbenika za pojedine kategorije na lokalnom i republičkom nivou.