Akcija Olimpijskog centra "Jahorina"

Besplatni mamografski pregledi u bolnici "Srbija"

  • 21.01.2019. 19:22

Bolnica “Srbija“, jedna je od rijetkih bolnica u BiH, a i regionu, koja ima digitalni mamograf. Za razliku od analognog, digitalni aparat pacijente izlaže minimalnom zračenju. To je bio i glavni motiv OC “Jahorina“ da uplati pregled svim ženama sarajesvko-romanijske regije da dođu u kasindolsku bolnicu i da besplatno obave prevetivni pregled, na novom aparatu. 

“Preko četrdesete godine svaka žena bi trebala uraditi mamografski pregled, nekako se držimo protokola, 12 i 33 mjeseca da bude razlika između dvije mamografije, pošto radimo digitalnim mamografom, to zračenje je svedeno na minimum,“ rekla je Zorica Mirvić, načelnik Odjeljenja radiologije u bolnici “Srbija“.

“Došla sam na prvi pregled radi preventive. Koliko je važno? Pa, mnogo,“ kaže Slavica Lopatić.

U svijetu svaka osma žena boluje od raka dojke. U Republici Srpskoj, na godišnjem nivou, registrovano je blizu 450 obljelih žena. Zato u resornom ministarstvu hvale akciju Olimpijskog centra.

“I ono što je veliki problem, što sada više nije da kažem rezervisano samo za stariju populaciju, sve više se ta granica pomjera prema mlađoj populaciji,” rekla je Ljiljana Ivančić, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštitet Republike Srpske.

Do sada se na preventivni pregled prijavile 224 žene. U OC kažu da će akciju produžiti sve dok ima zainteresovanih za pregled.

“Pozivam sve žene sarajevsko-romanisjke regije da se odazovu, nema veze što su kapaciteti popunjeni, produžićemo ovu akciju, sve do posljednjeg zahtjeva i posljednjeg pregleda,“ rekao je Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora OC “Jahorina“.

“Prijave i dalje traju, dogovor je bio da akcija traje mjesec dana, naši kapaciteti su, uz redovan rad, da pregledamo deset žena dnevno i svi ti kapaciteti do prvog marta su popunjeni,“ kaže Nebojša Šešlija, v.d.direktora bolnice “Srbija“.

U novoizgrađenoj bolnici danas je održan i sastanak sa načelnicima opština Istočnog Sarajeva. Akciju preventivnog pregleda podržaće i lokalne zajednice. Apelovaće na sve institucije i privrednike sarajevsko-romanijske regije da se sistematski pregledi radnika, od sada, rade u novoj bolnici, jer sa novom opremom to će biti mnogo efikasije i brže nego što može da uradi bilo koja bolnica u okruženju.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина