Sastanak tri gradonačelnika

Beograd, Zagreb i Sarajevo treba turistički povezati 

  • 17.08.2018. 19:37

Beograd, Zagreb i Sarajevo trebalo bi da se uvežu u zajedničku turističku rutu, kako bi turisti što duže boravili na ovim prostorima - to je jedan od zaključaka tri gradonačelnika koji su se sastali u Sarajevu. Saglasni su da je turizam, definitivno, grana kojom treba krenuti u bolje povezivanje. Ali ne bi trebalo zanemariti ni druge vidove saradnje. 

"Zajedno smo se složili da je saradnja Beograda, Zagreba i Sarajeva izuzetno značajna, značajna za sve nas i za naše građane, i za naše narode, i za nas lično. Takođe smo se složili da sve te oblasti kao što je turizam, kultura, privreda, sport, u svim tim oblastima je važno da sarađujemo, za sve nas," rekao je Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.

Mir i stabilnost su politika koju vodi Srbija, a upravo je takva politika preduslov za bilo kakvu saradnju, poručuje Radojičić. Sa tim se slažu i njegove kolege iz Zagreba i Sarajeva.

"Kroz ovih šest mandata smo od Zagreba napravili istinsku metropolu, multietičnu, multikulturalnu i multikonfecionalnu i zato sam sretan da je to isto i Sarajevo i Beograd," kaže Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

"Ono što me jako raduje da se svi zajedno uvežemo u jednu turističku rutu kako bi, posebno ovim što dolaze sa dalekog istoka, produžili boravak u našim gradovima," rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Detaljnija turistička ponuda trebalo bi da bude definisana na narednom sastanku tri gradonačelnika u Beogradu. Nakon sarajevskog sastančenja, našlo se vremena i za šetnju gradom. I treba da se druže, kažu Sarajlije. 

"Ma, lijepo je neka se slažu, samo da ne zavađaju narod," rekao je jedan Sarajlija.
"Nadam se da će biti dobro, da će nešto dobro napraviti za te gradove," dodala je njegov sugrađanka.

Šetnja, doduše, nije potrajala. Kažu, zbog vrućine od koje su se gradonačelnici sklonili u hlad, odmarajući uz kafu i rahatlokum.