GSS Srpske

Belgijski ovčari treniraju za spasavanje na vodi

  • 08.08.2018. 19:42

Prvo su "ziplajnom" prešli Vrbas a onda i zaplivali - tako su psi Gorske službe spasavanja Srpske danas trenirali za misije spasavanja na vodi ali i traženja tijela utopljenika. 

Aleksandar Naumović vrijedno obučava svoju Toru, dvogodišnju ženku belgijskog ovčara, za rad na terenu. Njen oštri njuh je ključan.

"Pas konkretno traži bilo koji ljudski miris. Trag živog čovjeka, ili ostatke ljudskog tkiva koje je mrtvo. To može biti pod vodom, na vodi i na obali," kaže Naumović, član Gorske službe spasavanja Banja Luka.

Tokom treninga, u psa spasioca se uloži minimalno 50 hiljada evra. Ulaganje vrijedi svaki cent, jer jedan utrenirani pas može da zamijeni rad desetine ljudi, kaže Stjepan iz hrvatskog GSS-a, koji je došao u Banjaluku da pomogne kolegama tokom obuke.

"Ti psi rade puno bolje nego što mi možemo, mi smo njihovi vodiči. Ja danas obučavam potražni tim, a ne samo psa. I čovjeka i psa. Niti pas može bez čovjeka, niti čovjek može bez psa," kaža Gal.

Labradori, retriveri, čak i mješanci - spasioci kažu da nije toliko bitna rasa, koliko je bitan odnos čovjeka prema psu. Ipak, ovčari su ponajbolji -  pa će tri belgijska, kada trening bude gotov, biti ponos banjalučke Gorske službe spasavanja.